Subota 10.06.2017.
17:05
balkans.aljazeera.net

Stižu "nevidljivi" vojnici iz Hrvatske

wikipedia.org/Suradnik13
Hrvatski vojnici (Foto: Arhiva)

Uz neophodnu vojnu moć i borbenu spremu, jedna od najvećih prednosti u ratovanju i drugim vojnim akcijama je biti maksimalno neopažen za neprijatelja.

A hrvatska tekstilna kompanija Čateks iz Čakovca u tom je pravcu ostvarila veliki uspeh - prvi su u EVropi proizveli novu vrstu tkanine za specijalne vojno-policijske namene, zahvaljujući kojoj uniforme vojnika postaju "nevidljive".

Naime, ova kompanija proizvela je šaru koja već na pet metara postaje stopljena s okolinom, a u infracrvenom spektru osoba u uniformi gotovo da se vidi kao deo prirode. Nova tkanina razvijena je u saradnji sa američkim i slovenačkim partnerima, a satkana je od mešavine najkvalitetnijeg pamuka i novog CORDURA vlakna koje je proizvelo preduzeće Invista iz SAD.

Tkanina je već predstavljena i testirana u američkoj vojsci. Vlakno je u proseku čak 50 odsto bolje u ključnim parametrima od trenutne tkanine i procene su da će sledećih desetak godina ta tkanina biti standard.

Komercijalna proizvodnja predviđena je za 2018. godinu.

- U vidljivom spektru - po danu - vojnik u "igri svetla i senke" ima veće izglede ako se drži senke i prirodnih fizičkih barijera kako bi se izbegla termalna detekcija. Vođeni time, šara je razvijena da u vidljivom spektru najbolju mimikriju nudi upravo u takvom načinu delovanja. Igrom proseka boja postigli smo optimum u ekstremnim i maksimum u tranzicionim godišnjim dobima" - kaže projekt menadžer u Čateksu Ivan Karol.

2024 © - Vesti online