Subota 10.06.2017.
00:44
rts.rs

Koliko su ozbiljne pretnje džihadista Balkanu?

Reuters
Džihadisti uputili pretnje pojedinim državama 

Najnovije pretnje Islamske države upućene regionu, a na prvom mestu Srbima i Hrvatima, treba shvatiti ozbiljno, upozoravaju stručnjaci za bezbednost. S druge strane, nadležni u Srbiji i ostalim zemljama regiona poručuju da, u saradnji s bezbednosnim službama, prate situaciju i da su spremni da odgovore na eventualne pretnje.

- Pretnje koje su uputili pojedinim državama, u 80 odsto slučajeva su realizovane. Moramo imati u vidu da oni imaju veoma jaku infrastrukturu u regionu koju su počeli da izgrađuju 1990. godine, pa naovamo, znači ovo je treća decenija", kaže profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski.

Nadležni umiruju - građani Srbije su sigurni, poručuju ministri policije i odbrane.

- Ministarstvo odbrane, u saradnji sa svim bezbednosnim službama, konstantno prati situaciju i spremno je da odgovori na sve izazove. Preduzećemo sve potrebne mere kako bismo, kao do sada, očuvali mir i bezbednost građana - ističe ministar odbrane Zoran Đorđević.

Pretnje Balkanu upućene su preko onlajn magazina Rumijah, koji Islamska država od sredine 2016. koristi za propagandu, ali pre svega za regrutovanje novih članova. Deli se preko društvenih mreža i blogova na nekoliko jezika, pa i na bošnjačkom.

- Oni idu na pripadnike muslimanske veroispovesti. Dakle, autori tih portala nastoje da indoktriniraju prvenstveno mlade i čine to uglavnom preko interneta. Ali i preko predavanja koja njihovi šejkovi drže u prepunim salama - kaže dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Otuda podatak da je najviše džihadista izvezla Bosna i Hercegovina. Na ratištima u Siriji bori se i oko 70 državljana Kosova. Jedan od njih stradao je pre dva dana. Pretnja za region su i povratnici.

- Oni se nalaze pod posebnim bezbednosnim režimom i pod posebnim režimom prismotre, jer jako je bitno da se u zatvorima ta radikalna ideologija ne proširi i da ne dođemo u situaciju da od jednog potencijalnog teroriste koji se vratio sa ratišta, dobijemo pedeset - kaže zamenik ministra unutrašnjih poslova u kosovskoj vladi Milan Radivojević.

Takav pristup je preporuka za sve zemlje koje su potencijalna meta.

- Uglavnom udaraju po gotovim proizvodima, već proizvedenim teroristima, malo koja zemlja preduzima mere da sprečava uzroke, a to znači da spreči islamiste da proizvode teroriste - dodaje Milan Mijalkovski.

Islamski teroristi i ranije su upirali prst ka Balkanu - jula 2015. Srbiju su označili kao početnu metu, a godinu dana ranije zapretili su da će Balkan postati mesto sa kojeg će pokoriti Evropu.

2024 © - Vesti online