Petak 09.06.2017.
16:48
Vestionline, Tanjug

Vučić u Kazahstanu: Srbija okrenuta i prema Istoku, i prema Zapadu

Tanjug
Predsednik Srbije boravi u poseti Kazahstanu: Aleksandar Vučić

On je istakao da je srećan i ponosan, pre svega zbog građana Srbije, što može večeras da prisustvuje otvaranju svetskog sajma "Ekspo 2017" u Astani, zajedno sa svetskim liderima poput ruskog predsednika Vladimira Putina, kineskog predsednika Si Đinpinga, indijskog premijera Narendra Modija, ali i luksemburškog i pakistanskog premijera i drugih šefova država ili vlada.

- Imaću priliku da budem u njihovom društvu na večeri. Kazahstan je jedna od retkih zemalja koja može sve te ljude da dovede, a sve ih je doveo predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev - rekao je Vučić. 

- Mislim da Srbija gradi novi imidž i novo lice prema celom svetu, ne samo prema Zapadu, već i ovde ka Istoku. Smatram da je naša zemlja, koja ima tek nestso više od sedam miliona stanovnika, koja je teritorijalno veoma mala, posebno u poređenju sa Kazahstanom, koja je 9. po površini u svetu, uspela da zauzme veoma visoko mesto, zbog naše politike očuvanja nezavisnosti i suvereniteta, i samostalnog donošenja odluka u spoljnopolitičkom delovanju i obraćanju - podvukao je on. 

Vučić je kazao da je ponosan na građane i zahvalan što su želeli takvu politiku da grade i da ona bude tako i zastupljena. 

Izrazio je uverenje da će na njegovu inauguraciju u Beograd doputovati ili predsednik ili premijer Kazahstana, čime će ukazati veliku čast i poštovanje našoj zemlji. 

Kazahtanci zainteresovani za Petrohemiju

Jedna kazahstanska petrohemijska kompanija zainteresovana je za Petrohemiju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Astani, te istakao da postoji i mogućnost saradnje u namenskoj industriji.

- Kompanija iz Kazahstana zainteresovana je za Petrohemiju. To je veoma značajno za nas, pošto se mučimo sa hemijskim kompleksom. Jedino rešenje je da pronađemo one koji bi učestvovali u privatizaciji i preuzeli hemijski kompleks, a imaju izvore gasa i nafte koji su jeftiniji. Oni koji mogu da nabave primarni benzin i gas po nižim cenama neuporedivo lakše mogu da upravljaju hemijskim kompleksom nego mi u budućnosti - objasnio je Vučić. 

On je kazao da danas Petrohemija ima 60 miliona evra na računu i da nema problema, sa ovakvom cenom nafte, ali bi jednog dana, kada skoči cena nafte, ponovo država morala da je izdržava, te je zbog toga važno da se u ovom trenutku rešava problem. 

2024 © - Vesti online