Petak 09.06.2017.
15:17
Vestionline, Tanjug

"Srbija neutralna? Može, ali..."

youtube.com/Politicarenje 011
Srbija mora da se okrene svojim "prirodnim" partnerima - EU

- Sasvim je prirodno da Srbija postane deo evropske saradnje, i bilo bi beskorisno da ostane sama i pokuša da sama nešto radi bez onih koji su joj prirodni partneri - rekao je on u intervjuu za portal "Juropean Vestern Balkans" (European Western Balkans).

Prema rečima Šnajdera, koji je bio češki ambasador u Izraelu i prvi zamenik šefa diplomatije Češke Republike, suvereno je pravo svake zemlje da sama odluči o stepenu svog angažovanja sa drugim nacionalnim partnerima.

- Iluzija je i to svaki diplomata zna - ne možete sve sami - kaže i podseća da je jugoslovenska neutralnost tokom hladnog rata bila "jedina svetla tačka u tom smislu", ali da danas tako nešto više ne postoji.

Sada je, objašnjava Šnajder, situacija složenija i ako sarađujete sa EU to ne znači da ne sarađujete ni sa kim drugim. 

Istinski svet ne funkcioniše tako, navodi Šnajder i primećuje pri tome da EU nije gotova činjenica, već da ju je potrebno negovati, a da države članice moraju pokazati spremnost da nastave s tom vrstom saradnje.

Šnajder smatra da je najbolje rešenje za Balkan - da postane deo šire strukture jer, kako naglašava, rasparčani Zapadni Balkan nije održiv, već samo priziva nove krize u budućnosti.

Navodeći da integracija tog regiona u evropske strukture traje duže nego što se očekivalo, Šnajder kaže da velikom greškom smatra to što je Evropska komisija u sadašnjem mandatu otvoreno saopštila da proširenja neće biti. 

Jer, kako objašnjava, proširenje je jedan od najvećih podsticaja za smanjenje bezbednosnih rizika i izgradnju institucija na Zapadnom Balkanu, a kad je reč o ruskom uticaju na Balkanu, uveren je da on ne škodi Zapadu, već zemljama regiona. 

2024 © - Vesti online