Petak 09.06.2017.
13:59
www.b92.net

Ko je "Ivica Dačić" Tereze Mej?

commons.wikimedia.org/Richter Frank-Jurgen
Liderka Demokratske partije unionista (DUP) Arlin Foster

Kad "mali" ucenjuju "velike"...

Sličan postizborni razvoj više puta smo gledali u Srbiji u poslednjih desetak godina - demokrate su ostale na vlasti 2008. posle "pomirenja" sa SPS-om, da bi im četiri godine kasnije socijalisti okrenuli leđa i omogućili da se Nikolićeva pobeda pretvori u "veliki politički zemljotres" uz koaliciju SNS-SPS.

Ustupci 2008. godine bili su veliki prostor za revitalizaciju stranke i neka ključna ministarska mesta, a 2012. je SPS dobio još više - premijersko mesto je pripalo lideru stranke Ivici Dačiću, koji je odmah po prvim izbornim rezultatima rekao da "ne zna ko će biti u vladi, ali da zna ko će biti premijer". 

Šta je posle bilo, druga je priča. 

Kad Englezi moraju da zamole Irce...

Ustupci se tako sad očekuju i u Velikoj Britaniji, gde se kocka nije baš isplatila Terezi Mej i njenim konzervativcima. Umesto potvrde stabilnosti njene vlasti i sigurnog kursa ka Bregzitu, Britanci sada gledaju ka izbornom semaforu i vide da u parlamentu niko nema većinu.

Torijevci su izgubili 12 poslaničkih mesta i imaju 318 od 650 stolica, dok ni odličan rezultat laburista (+31) i 261 poslanik nisu dovoljni da se formira vlast na drugoj strani. O Lib-dem ekipi već godinama ne treba trošiti reči. 

Zato su usledili munjeviti pregovori i Tereza Mej se dogovorila da njen tim podrži kontroverzna Demokratska partija unionista (DUP), koja je ujedno postala i jedan od najtraženijih pojmova na internetu posle izbora u Britaniji. Kako se navodi, najverovatnije neće biti formalne koalicije, već će sve funkcionisati na "poverenju". 

"Mi želimo da se formira vlada. Dobro smo sarađivali sa premijerkom. Alternativa je nešto na šta ne pristajemo. Sve dok Korbin predvodi laburiste, mi ćemo obezbediti podršku premijeru iz redova torijevaca", rekao je izvor iz DUP. 

Zabraniti abortuse, istopolne brakove...

U pitanju je severnoirska partija koja se, kako joj ime kaže, zalaže za čvrsto jedinstvo Severne Irske i Velike Britanije, ali i za niz kontroverznih pitanja, među kojima je i zabrana istopolnih brakova. 

Kako ističe "Indipendent", ukoliko oni obezbede podršku manjinskoj vladi konzervativaca, možda će im biti omogućeno da sprovedu u delo na širem planu neke od stvari koje su podigle mnogo prašine u Severnoj Irskoj, dodajući da DUP ima "istorijske veze" sa irskim militantima. 

DUP je na "svom tlu" uspeo da blokira zakone o istopolnim brakovima, što čini Severnu Irsku jedinim delom Britanije bez takvog zakona, a zalažu se i za zabranu abortusa. Takođe, kako se navodi, jedan od poslanika DUP-a Semi Vilson je na jednom događaju čoveku iz publike koji je dobacio da bi trebalo "izbaciti strance napolje", rekao "Potpuno si u pravu".

Stranku predvodi Arlin Foster, u čijoj biografiji stoji da je zamalo stradala kada je IRA napala eksplozivom njen školski autobus, kao i da su joj oca ranili pripadnici IRA. Po obrazovanju je advokat, a navodno je i sama bila umešana u skandal oko "preplaćivanja" kompanijama da koriste zelenu energiju, što je građane koštalo 500 miliona funti. 

Inače, deluje da ni novinari u Velikoj Britaniji nisu baš upućeni u rad ove stranke, pa su informacije o šefici DUP i samoj politici unionista uglavnom prilično šturi.

2022 © - Vesti online