Petak 09.06.2017.
18:05
B. Đokić - Vesti

Pedofili love decu na internetu

pixabay.com
Pazite šta stavljate na net: Najmlađi na udaru manijaka i kriminalaca

Poslednji primer je lokalni političar iz Trgovišta S. C. (57), koji je progonio četiri devojčice iz tog kraja Srbije i kojima je slao opscene i vrlo eksplicitne poruke preko mobilnog telefona. Njega tužilaštvo u Vranju sumnjiči za pedofiliju.

Nedavno istraživanje srpskog Republičkog zavoda za statistiku pokazalo je da je 1,1 procenat korisnika interneta u Srbiji odgovorilo potvrdno na pitanje da li su njihova deca bila izložena neprimerenim sadržajima na internetu ili su stupila u onlajn kontakt sa potencijalnim napasnicima.

Medija centar Beograd
Surovost i destrukcija: Dr Zoran Milojević

Milivojević: Pazite šta vam deca rade!

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je osnovno da roditelji obrate pažnju na decu, jer u godinama kada su najviše izloženi zlostavljanju na internetu, upravo su godine kada se najmanje poveravaju roditeljima.

- Treba roditelji da prenesu da na internetu postoje zli ljudi, predatori. U Srbiji je problem što su deca od 11, 12 godina tehnički pismenija od roditelja. Misle - eto ga dete u sobi za kompjuterom, sigurno je, a situacija je potpuno drugačija - kaže Milivojević.

On napominje da su žrtve najčešće deca u predpubertetskom periodu, kad im je najvažnije da budu prihvaćeni i kad im umesto roditelja vršnjaci postaju važniji.

- Pojavljuju se zavist, ljubomora, deca budu surova, tada su žrtve digitalnog vršnjačkog nasilja. Otvaraju se lažni profili, vređaju se, tajno se slikaju. Ta deca žrtve pate, ljute se, osramoćena su. Najgore je kad postanu depresivna, kad se povlače u sebe i onda postaju destruktivni upravo prema sebi. Zato je savet roditeljima da gledaju svoje dete, paze na njih, da vide da li se distanciraju, da li su raspoloženi i na vreme razgovaraju s njima - objašnjava Milivojević.

Istraživanje koje je uradio Unicef prošle godine pokazalo je da je 25 procenata roditelja navelo da je njihovo dete bilo izloženo rizičnoj ili opasnoj situaciji na internetu u godini pre ispunjavanja upitnika.

Kol centar za žrtve manijaka

Vlada Srbije je prošle godine usvojila Uredbu za bezbednost dece na internetu na osnovu koje je formiran jedinstveni kontakt centar za bezbednost dece na internetu. Uspostavljena je međuresorna saradnja, tako da se prijave odraslih i dece u zavisnosti od problematike prosleđuju nadležnim institucijama, tužilaštvu, policiji, prosveti, zdravstvu, centrima za socijalni rad.
Broj telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu (BIT) je 19833, a poziv je besplatan. Prijave se mogu poslati i elektronskim putem.

Da li decu zaista vrebaju stvarne i velike opasnosti na internetu?

Sudeći prema rečima izvora "Vesti" iz policije i tužilaštva, vreba ih izuzetno velika opasnost.

- Nisu problem samo pedofili, koji su najčešće osobe koje iskorišćavaju decu na internetu, već i da tako kažemo normalni ljudi, ali koji u tome vide biznis, pa takođe stupaju u kontakt sa maloletnicima kako bi od njih na prevaru uzeli ili snimili kompromitujuće snimke. Sa druge strane, opasnost predstavlja i ono što sama deca snime, fotografišu i postave na net. Jednom kad se postavi u virtuelnom svetu, tamo ostaje zauvek - kažu izvori "Vesti".

pixabay.com

Golišave slike kao mamac

Operaciju pod nazivom Okrugli sto vodile su američke bezbednosne službe, u saradnji sa još nekoliko policija sveta, među kojima i srpskom. U martu 2014. godine uhapšeno je 14 osoba u SAD jer su organizovali pedofilski krug i snimali dečake i devojčice.

Kako su "Vesti" nezvanično saznale u tužilaštvu, tada su među 251 žrtvom pedofila identifikovana i dvojica dečaka iz Srbije.

- U pitanju su bili dečak i mladić koji je gotovo punoletan, ali ima probleme u psihičkom razvoju. Njih su iskoristili preko internet servisa skajp. Naime, predatori su angažovali glumice koje izgledaju mladoliko i koje su preko društvenih mreža nalazili mladiće, predstavljajući se kao devojčice željne poznanstava. One su pričale sa ova dva mladića. Ubrzo bi krenule sa slobodnijim razgovorom i pitale ih da li žele da ih vide nage. Nakon toga tražili su i od ove dvojice dečaka da se skidaju, onanišu, a članovi pedofilske grupe su ih onda tajno snimali - nezvanično kažu za "Vesti" u tužilaštvu.

Potom su eksplicitne snimke ove dvojice mladića postavili na Mračni veb, gde su ih prodavali za novac.

- To su klasični načini iskorišćavanja naivnih mladića i devojaka na internetu. Takođe koriste taktiku da se manijaci sa lažnih naloga zbliže sa njima preko Fejsbuka, traže slike, a onda ih ucenjuju da će ih objaviti ako im ne pošalju još više fotografija i još eksplicitnijih - kažu izvori "Vesti".

Na to je, nažalost, skrenula pažnju javnosti u Srbiji i nedavna tragedija jednog mladića od 17 godina. Objava eksplicitne fotografije koštala ga je života. On se ubio pošto su njegovi drugovi u šali objavili sliku na kojoj se vidi kako se ljubi sa jednom devojkom u kafiću. Problem je što je dečak već bio u vezi sa drugom, koja je videla fotografije, izbila je svađa i nesrećni momak je digao ruku na sebe.

Najopasniji su internet predatori, koji surfuju svetskom mrežom u potrazi za plenom i naivnom decom, kojima se najčešće lažno predstavljaju, te kad zadobiju njihovo poverenje teraju ih da rade stvari koje ne bi, kao što je slanje svojih golih fotografija.

- Te fotografije i snimci se potom distribuiraju i prodaju na takozvanom mračnom internetu, odnosno mreži TOR, gde se skupljaju pedofili da u mraku i tajnosti od svetskih policijskih službi razmenjuju pedofilske snimke. Jedna takva opasna mreža je uhapšena pre tri godine, a žrtve su bile i dva mladića iz Srbije, koja su prevarena i u zabludi postala njihove žrtve - dodaju izvori "Vesti" iz policije i tužilaštva.

2024 © - Vesti online