Petak 09.06.2017.
09:47
danas.rs

Predsednik SANU: Nema ništa od nezavisnosti Republike Srpske

Youtube/RTS
Predsednik SANU Vladimir Kostić

Kostić je za taj beogradski list rekao da to "nosi gotovo istovetne rizike koji su, pogrešno čitani, i u izostanku 'prijatelja', rezultirali nestanku srpskog stanovništva s vekovnih prostora".

- Strpljivo i uporno građenje demokratskih institucija RS, korišćenje zajedničkog kulturnog, akademskog i naučnog prostora, obogaćivanje ekonomskih veza sa Srbijom, koja bi bila iskreno otvorena i za sugrađane drugih etničkih grupa, čini mi se da predstavlja najbolju odbranu srpskog prisustva na prostorima preko Drine - rekao je on. 

Predsednik SANU je naveo i da svaku odgovornu osobu posebno brine sudbina preostalih Srba na Kosovu i Metohiji "i budućnost naše kulturne i umetniče baštine". 

- Mi smo, kao SANU, pred prošlogodišnje odlučivanje u UNESKO pisali na preko 50 adresa nacionalnih akademija ili njihovih asocijacija u pokušaju da objasnimo tekući proces nasilne promene kulturnog konteksta - rekao je on. 

Prema njegovim rečima, najupečatljivija je bila serija kurtoaznih dogovora, uz potpunu ravnodušnost i nezainteresovanost. 

Naveo je i da je posebna priča da se na izvesno razumevanje o tom problemu nailazilo tamo gde mu se nisu ni nadali.

2024 © - Vesti online