Četvrtak 08.06.2017.
21:10
Z. M. - Vesti

"Vesti" u Beču: Palata Palfi u bojama Srbije

Z. Mirković
Razgovori o dijaspori: Zvanice na svečanom otvaranju

Svečanost povodom otvaranja jedinstvene manifestacije održana je u prostorijama Srpske pravoslavne crkve u 3. bečkom okrugu.

Otvaranje su svojim prisustvom uveličali Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji i episkop Andrej, a ispred Vlade Srbije prisustvovao je Vladimir Božović. Bilo je reči o srpskoj dijaspori, njenom trenutnom položaju, statusu i potrebama naših građana i udruženja u Austriji.

Z. Mirković

Večeri Šumadije, Homolja...

Što se drugih manifestacija tiče, biće održane večeri Šumadije, juga Srbije, Braničevskog okruga, Homolja, Vojvodine, kao i kulture Roma Srbije.

Ocenjeno je da matica treba snažnije da se poveže s dijasporom i pomogne u organizovanju kulturnih manifestacija.

Planirano je da do 18. juna, u periodu od 10 do 22 časa, u palati Palfi, u centru Beča, budu predstavljene srpska kulturna baština, privreda i turistička ponuda.

Program predviđa promociju srpske kulture, radionice sa etno proizvodnim sadržajem (sve izložbe su promotivno-prodajnog karaktera), koncerte etno muzike, horskog i operskog pevanja, pozorišne predstave, promocije alternativne medicine.

Tako će u subotu, na primer, s početkom u 16 časova biti održan koncert Gradskog ženskog hora "Barili" iz Požarevca. Filip Sadžakov će 16. juna u 16 časova izvesti monodramu "Testament Bogdana Dunđerskog", a 17. juna, od 16 časova, na programu je srpska muzička umetnost Beča - "Dijaspora svira".

Programom je predviđeno da tada nastupi i episkop Andrej, koji će svirati gitaru. U isto vreme i monodrama "Ja rezervista" Milenka Pavlova. Dečja predstava Milenka Pavlova je zakazana za 18. jun, od 14.30.

2024 © - Vesti online