Petak 09.06.2017.
00:55
O. Đoković - Vesti

Umetnici iz bivše Jugoslavije oduševili u Parizu: Nostalgija uz balkanske melodije

Milena Strange/Balkan trafik
Moćan trio: Bilja Krstić, Tamara Obrovac i Amira Meduljanin

Istina, očekivalo se na hiljade gledalaca, došlo ih je stotine, a udarni termin u velikoj sali, pripao je svetski poznatim umetnicama Biljani Krstić (Srbija), Amiri Medunjanin (BiH) i Tamari Obrovac (Hrvatska) uz pratnju fanstastičnih džezista Bojana Z (klavir) Zvonimira Šestaka (bas) i Uroša Rakovca (gitara).

Poezijom u pratnji violine startovala je smotra, a kad su eksjugoslovenske vedete počela da razbuđuju nostalgiju, srce se uzjogunilo. Na varoške pesme i sevdalinke, nadovezale se Tamarine autorske numere, pa džez razrade... Bojanov klavir samo što nije eksplodirao, a umalno nisu popucale žice na Uroševoj gitari. Bi potiho i poglasno, a uživanje kolektivno.

Domovino, lepa li si!

Milena Strange/Balkan trafik
Prijatelji: Petar Gojković, Biljana Krstić i Ninoslav Radulović

Kad se srce uzburka

Sa svojom grupom Bistrik, Bilja je obišla svet, a radost joj najavljuju dolazeći nastupi na eminentnim našim i stranim festivalima.
- Krećemo od Sokobanje, potom Bijeljina, Banjaluka, Berane, Obrenovac, Turn Severin, Ohrid, Bitolj, pa do Mokranjčevih dana u Negotinu. U pripremi su koncerti i završni dogovori za termine i uslove u Švajcarskoj, dok smo za kraj godine predvideli Kinu - nabraja Biljana i poziva zemljake da zajedno doživljavaju muziku koja, po pravilu, srce prijatno uzburka.
- Da nam je više ovakvih koncerata, pa da se vrati vera u dobru tradicionalnu muziku, a i da mladi to shvate - komentar je prof. Petra Gojkovića.
- Bi mi drago da čujem isprepletan eksjugoslovenski melos, tu muziku lepo doživljavam- rekao je Ivica Bogdanić, rodom Parižanin, poreklom iz Aleksinca i član grupe "Lulu Đine".

Do dugo u noć, u nekoliko sala orilo se od trubača (grupa Novice Stankovića), dlanovi su se usijali od aplauza upućenih folklorašima KUD Mladost i SKD Izvor, raznovrsnim izvođenjima nizali se Makedonija, Bugarska, Rumunija, Albanija, a i Romi. U potpunosti je uspela ovakva izložba etno-muzikološkog nasleđa, raznovrsnosti i bogatstva u svetu jedinstvenog Balkana, uvek zahuktalog, i u sreći i u nesreći.

Naravno, Srbi su bili najponosniji na svoju divu Biljanu Krstić. Lepa, u prekrasnoj crveno-beloj haljini, pevala je "Dimitrije, sine, Mitre" i još, i još... Mnogo se uživalo.

- Pariz me oduševljava, još više naši ljudi. Balkanski duh je neprocenjivo blago, naša duhovitost nema protivvrednost. A, tek kad zapevamo! - rekla je Bilja Krstić.

Kvartet asova

U istom danu, u Parizu su nastupile naše najveće legende, kvartet asova. Teniser Novak Đoković uspravne je glave na Rolan Garosu, u Operi Bastilja baritona Željka Lučića pratile su ovacije tokom Verdijevog "Rigoleta", a džezista-pijanista Bojan Z. i vokal Biljana Krstić oduševili su publiku na festivalu Balkan Trafik.

Ovo je njen treći dolazak u Pariz, pa je sa prijateljski "upregnutim" prof. muzike Petrom Gojkovićem obnovila gradivo obilaska znamenitosti u Gradu svetlosti. Opustila se u Petrovom domu gde im je, uz prisustvo Nišlije Ninoslava, oca violiniste Nemanje Radulovića, u sitnonoćne sate domaćica Lidija na sto iznela vruću gibanicu. A tek koliko je bilo priča, anegdota, sećanja iz mladalačkog vremena, kao i prepričavanja današnjih spoticanja.

2024 © - Vesti online