Četvrtak 08.06.2017.
19:45
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Berlinu: Deca nevakcinisana, roditeljima kazna 2.500 evra!

pixabay.com
Vakcinacija je trenutno u Nemačkoj dobrovoljna

- Niko ne može da ostane ravnodušan pred činjenicom da danas ljudi još umiru od boginja. Zbog toga ćemo da pooštrimo pravila o zaštiti vakcinisanjem - rekao je Herman Groe, ministar zdravlja.

Dečji vrtići će imati obavezu da vlastima prijave roditelje koji nemaju dokaz o tome da su prošli kroz proces savetovanja o vakcinaciji dece.

Sud uz oca

Savezni sud je presudio u korist razvedenog oca čije dete živi s majkom koja nije želela da ga vakciniše. Otac je zahtevao da joj se naloži da to uradi, a sud mu je dao za pravo. U odluci piše da ukoliko "predlog jednog od roditelja donosi veću korist dobrobiti deteta, porodični sud treba njemu da prepusti odluku". U odluci suda se takođe prvi put pominje da odluke Komisija za vakcinaciju treba da budu prihvaćene kao medicinski standard.

Vakcinacija je trenutno u Nemačkoj dobrovoljna, a Komisija za vakcinaciju (Stiko) može samo da je preporuči. U prethodnih nekoliko godina članom 34. Zakona o zaštiti od infekcija roditelji koji upisuju decu u vrtiće obavezni su da prođu savetovanje o važnosti vakcinacije i da o tome da su prošli kroz ovaj kurs vrtiću podnesu pisani dokaz. Novi zakon će nedonošenje ovog dokaza ubuduće novčano kažnjavati.

Nedavno je jedna 37-godišnja žena umrla od boginja, a u prethodnih šest godina su bila još dva takva slučaja. Obolela kao dete nije dobila dve obavezne vakcinacije, već samo jednu.

U Nemačkoj nema mnogo slučajeva umiranja od bezazlenih bolesti, ali je Ministarstvo zdravstva rešilo da preventivno reaguje.
 

2024 © - Vesti online