Četvrtak 08.06.2017.
10:29
Vestionline

Britanija glasa: Mej ili Korbin?

commons.wikimedia.org/Dronepicr
Pogled na čuveni Tauer bridž na Temzi u Londonu

Premijerka Tereza Mej je izbore raspisala da bi ojačala legitimitet u pregovorima sa Evropskom unijom o izlasku Britanije iz EU.

Mej i lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin juče su se vratili ključnim temama izbora, pošto je proteklih dana bezbednost dominirala kampanjom posle dva teroristička napada. Glavna poruka premijerke na skupu u Londonu bila je usmerena na Bregzit uz obećanje da će izlazak zemlje iz EU doneti više poslova i bolju saobraćajnu povezanost.

Korbin je na mitingu u Glazgovu upozorio da Nacionalni zdravstveni sistem ne može da izdrži još pet godina nedovoljnih finansija, manjka radnika i privatizacije.

Prema najnovijim anketama, prednost britanske Konzervativne partije nad laburistima pred vanredne parlamentarne izbore znatno je manja nego pre mesec dana i varira između jedan i 12 odsto, prenosi BBC.

Pored konzervativaca i laburista mestima u parlamentu se nadaju i Zelena partija, Liberalne demokrate, Škotska nacionalna partija i evrofobna Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP). Ishod glasanja će odrediti ko će oblikovati budućnost Ujedinjenog Kraljevstva nakon istupanja iz Evropske unije.

Britanci će se, od 07:00 do 22:00 sata, opredeljivati između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika, prenosi AFP. 

Ankete nagoveštavaju da su konzervativci na putu ka pobedi, ali da bi i laburisti mogli da formiraju vladu uz podršku manjih levičarskih partija. Prebrojavanje glasova počeće odmah nakon što se birališta zatvore i do 9. juna ujutro biće jasno ko je pobedio. 

Kraljica Elizabeta Druga će potom, što je pre moguće, zatražiti od lidera partije koja ima najviše izgleda za obezbeđivanje većine u Donjem domu parlamenta, da postane premijer i formira novu administraciju. 

Parlament će se 13. juna sastati da izabere svog novog predsednika, a tada će i poslanici položiti zakletvu. Kraljica će 19. juna zvanično proglasiti početak rada novog parlamenta, kada će pročitati program svoje vlade za predstojeću parlamentarnu godinu. U nedelji koja počinje 19. juna, počeće i pregovori o Bregzitu.

2024 © - Vesti online