Četvrtak 08.06.2017.
09:00
www.dw.com

Sukob Nemačke i Turske: Kako preseliti vojnu bazu?

Reuters
Pripadnici nemačke vojske

Blizu granice sa Sirijom...

Proteklih nedelja timovi Bundesvera su u Kuvajtu, na Kipru i u Jordanu tražili alternative za tursku vazduhoplovnu bazu Indžirlik. Izbor je pao na jordansku vojnu luku Al Azrak. Nju je još u maju pominjala i ministarka odbrane Ursula fon der Lajen rekavši da je ta baza "moguća alternativa".

Baza Al Azrak koju koriste jordanske vazduhoplovne snage, nalazi se na oko 150 kilometara istočno od glavnog grada Amana, 50 kilometara južno od granice sa Sirijom. Dakle, geografski gledano, to mesto je sasvim povoljno za izviđačke letove nemačkih aviona tipa Tornado preko Sirije i Iraka. Osim toga, i drugi partneri iz Koalicije protiv Islamske države dejstvuju iz Al Azraka, poput SAD i Holandije.

Ta baza i politički gledano ima svoje prednosti: odnosi između Nemačke i Jordana su bliski i prijateljski, što nemačkim poslanicima garantuje neograničeno pravo na posete pripadnicima Bundesvera. Jordanski kralj Abdulah, koji neprestano ističe da se zalaže za dobre veze sa susedima, kao i sa Zapadom, podržava planirano preseljenje nemačkih Tornada u njegovu zemlju.

Baza koja nije po NATO-standardima

Međutim, Al Azrak za razliku od Indžirlika, nije baza NATO. Pripadnici Bundesvera tu ne mogu da očekuju određene standarde - poput recimo IT-priključaka, goriva i posebne infrastrukture. "Određeni okvirni uslovi tamo već postoje, ostale tek moramo da uspostavimo", izjavio je portparol Ministarstva odbrane za DW.

Osim 250 vojnika, šest aviona Tornado i aviona za napajanje gorivom, tamo bi moralo da bude prebačeno i 10.000 tona materijala upakovanog u oko 200 kontejnera. Srce tih postrojenja jeste mesto na kojem se analiziraju snimci Tornada iz vazduha. Tek kada to bude ponovo izgrađeno u Jordanu, Bundesver će moći da nastavi svoju misiju.

2024 © - Vesti online