Četvrtak 08.06.2017.
12:00
M. Đorđević - Vesti

Zvonačka Banja: Lečilište iz antičkog doba

youtube.com/light2tube
Izvor zdravlja i dugovečnosti: Zvonačka Banja
Ubraja se u najviše banje Srbije, pa je poznata po izuzetno čistom vazduhu, koji odlikuje i ruža vetrova. Lekovitost njene termomineralne vode bila je poznata još starim Rimljanima. Tokom izvođenja građevinskih radova 1903. i 1926. godine otkriveni su ostaci rimskih bazena, podna keramika, spomen-ploča, metalni novac, pozlaćeni krst i ostaci jednog hrama.
 
Uređenje banje u vezi je sa razvijenim rudarstvom u okolini. Tokom srednjeg veka u Zvonačkoj Banji se lečilo okolno stanovništvo, a moguće je da je u njoj bilo i središte župe Zvonce.
 
Zvonačka Banja je počela da se obnavlja između dva svetska rata, posle otkrića rimskih tragova. Izgrađen je rezervoar za vodu, napravljen cevovod do bazena i sazidana jedna zgrada za goste.
 
Posle Drugog svetskog rata uređeni su prilazni putevi iz pravca Dimitrovgrada, Pirota i Babušnice, uređen je banjski park i opremljena kupatila. Sagrađen je i bazen na otvorenom prostoru, kao i hotel Mir.
 
Za lekovite, pojavu termomineralne vode značajni su duboki rasadi. Među rasadima je posebno izražen onaj u dolini Blatašnice na profilu Asenovo kale - Zvonačka Banja - selo Odorovci.

Dva manastira

U blizini Zvonačke Banje nalaze se i dva manastira. Prvi je Sveti Jovan Bogoslov, poznat kao Poganovo, podignut 1395, a drugi Sveta Bogorodica ili Sukovo, iz druge polovine 19. veka. Da su se manastiri, gde god je to bilo moguće, gradili upravo u blizini prirodnih banja i narodnih lečilišta, potvrđeno je na dosta lokacija u Srbiji.





 
2024 © - Vesti online