Sreda 07.06.2017.
19:00
Z. Mirković - Vesti

Nestvarna lepota drevnog rukopisa

Z. Mirković
Veliko interesovanje: Učesnici promocije

U Beču je prikazano fototipsko izdanje koje je 1998. godine štampano u Johanezburgu, u Južnoafričkoj Republici i predstavlja vernu, savršenu kopiju originala, kako po sadržaju tako i po spoljašnjem izgledu.

To izdanje štampano je u 300 primeraka, od kojih se neki nalaze u specijalnim kolekcijama najvećih svetskih biblioteka kao što su Kongresna biblioteka u Vašingtonu, Britanska nacionalna biblioteka, biblioteke čuvenih univerziteta Harvard, Prinston, Jejl.

Gost Prosvjete i prezenter ovog izdanja bio je Radoslav Murić, poznati novosadski knjižar, čija je misija, kako je rekao, u dogovoru s izdavačima, da široj publici približi ovu retku knjigu, jer je i od štampanih 300 primeraka preostalo samo još nekoliko komada.

Na promociji je prikazan i dokumentarni film "U početku beše reč" režisera Boška Savkovića, a korišćeni su panoi odštampanih prvih stranica Miroslavljevog jevanđelja na čijoj poleđini se nalazi kratak istorijat i način na koji se čita srpsko-slovenski tekst.

Z. Mirković
Murić pokazuje čuveni rukopis

Murić je ispričao priču o nastanku i sudbini ove knjige, a potom strpljivo odgovarao na brojna pitanja radoznale publike, koja je imala priliku da knjigu i izbliza pogleda i uveri se u nestvarnu lepotu i drevnost Miroslavljevog jevanđelja.

- Velika je privilegija imati ovu knjigu među nama, dodirnuti je i listati, jer, iako je to fototipsko izdanje, njegov kvalitet i vernost originalu su posebni i pomažu nam da budemo ponosni na ovu značajnu kulturnu tekovinu - rekao je Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete za Austriju i zahvalio svima koji su doprineli ovom značajnom kulturnom događaju.

Jedinstven spomenik

Promociji su prisustvovali brojni gosti i kulturni poslenici Beča, među kojima Svetlana Stanković, šefica Konzularnog odeljenja i prvi savetnik Ambasade Srbije u Austriji, Slobodan Tanasilović, predstavnik Ambasade BiH u Austriji, a goste je posebno pozdravio sveštenik Mihajlo Smiljanić u ime crkve Vaskrsenja Hristovog.
On je podvukao ogroman značaj Miroslavljevog jevanđelja, kao jedinstvenog kulturnog spomenika naše pismenosti.

 

Promocija srpske poezije

Srđan Mijalković je najavio da će Prosvjeta 17. juna u Beču, predstaviti još jednu značajnu knjigu, antologiju Johana Lavundija "Od A do Š: Osam vekova srpske poezije " na srpskom i nemačkom jeziku i pozvao prisutne da dođu u salu crkve Svetog Save u trećem Bečkom okrugu, gde će se promocija održati.






 

2024 © - Vesti online