Četvrtak 08.06.2017.
00:46
B. Božin - Vesti

Samo Srbi ne žive na teret države

pixabay.com
Podaci pokazuju da svaki peti stranac u Nemačkoj prima socijalnu pomoć

Iako se često barata time da stranci dolaze samo kako bi profitirali od socijalnog sistema, ponovo se pokazalo da to ne odgovara činjeničnom stanju. Uz to, objavljeno je i koliki procenat državljana pojedinih zemalja živi od socijale, mereno u odnosu na ukupnu populaciju u zemlji.

Zanimljivo je da se u zvaničnoj tabeli rađenoj po zemljama uopšte ne pominje Srbija, dok su zastupljene sve druge zemlje iz okruženja.

Najveću grupu među onima koji dobijaju popularni harc 4 čine Sirijci, od kojih tek 20 procenata ima neki posao. Situacija je u stvarnosti još gora, jer nisu uračunati oni koji su podneli zahtev za azil.

Tako 510.000 Sirijaca dobija socijalnu pomoć, gotovo tri puta više nego godina dana ranije! Analiza Biroa za rad pokazuje da je osnovni razlog to što ne govore nemački, a prognoza je da će proći godine pre no što uspeju da se integrišu u nemačko tržište rada.

Druga najveća grupacija su Turci, a njih 276.000 živi (bar zvanično) od socijalne pomoći. Iako je cifra velika, u odnosu na ukupan broj Turaka koji žive u Nemačkoj, to je manje od 20 posto.

Doseljenici sa Balkana su u velikoj meri zaposleni. Tako svega 6,3 odsto Hrvata dobija socijalnu pomoć, što je mnogo manje u proporcionalnom smislu od Nemaca kod kojih je taj procenat 7,4 u odnosu na broj stanovnika.

Savezni biro smatra da su podaci ipak ohrabrujući jer se pokazalo da sve više tražilaca azila uspeva da dobije posao. Broj zaposlenih azilanata iz Sirije i sa Balkana porastao je za 47 odsto.

 

2024 © - Vesti online