Četvrtak 08.06.2017.
00:58
Đ. Barović - Vesti

Srbima je dosta mešetarenja

Facebook/Dušan Bjelajac
U koštac sa problemima: Dušan Bjelajac

U razgovoru za "Vesti" Bjelajac pojašnjava šta je time mislio, ali i kako se danas živi na području Banije i Korduna.

- Mislio sam, pre svega, na činjenicu da su mnogi na nesreći naroda došli do značajnih materijalnih prihoda, jer Hrvatskoj je uvek bilo u interesu da pod kontrolom ima predstavnike Srba i u tome nisu štedeli. Zbog toga je i u Hrvatskoj dobro svima osim Srbima.

Tu mislite samo na SDSS ili na još neke?
- SDSS je na određen način u praznom političkom prostoru na području naših Srba u Hrvatskoj stvorio jednu vrstu političkog monopola. Sve te godine, činjenica je, nije rešavao probleme zajednice na čiju se zaštitu pozivao. Na tim problemima i tuđoj muci oni su izgradili svoj svet, dobrih materijalnih prihoda i drugih sinakura na kojima hrvatske vlasti nikada kada su u pitanju Pupovac i kompanija nisu štedele. Jasno je i zašto.

Jesu li i jedini?
- Mislim i na razna udruženja i samozvane predstavnike izbegličke populacije čiji jedini smisao delovanja je bilo preusmeravanje novca i druge pomoći namenjene izbeglicama u vlastite džepove. I za ove izbore slali su svoje emisare i činili sve kako bi sačuvali stvorenu i godinama održavanu spregu sa nekim svojim nazovi saveznicima koji su organizovani po istom principu i na našem prostoru.

Koliko Srba je na Baniji i Kordunu za ove izbore glasalo manje?
- Izlaznost je bila podjednaka kao i na prošlim izborima. Zasluga za to je i u promeni političkog modela delovanja. U srpskoj zajednici su se pojavile nove političke snage, a tu mislim i na DSS, i uveren sam da će u vrlo skoro vreme sa političke scene Hrvatske potpuno ukloniti anahroni i politički prljavi SDSS.

Imate li podatak koliko se Srba vratilo svojim domovima?
- Vratio se dovoljan broj da se može organizovati srpska zajednica, ali to je ipak nedovoljan broj za rešavanje konkretnih problema koje sve nas muče. Ne vraćaju se mladi, obrazovani, stručni ljudi. Mladost nam je ostala po Srbiji i Bosni, rasula se po celom svetu.

Potrebna pomoć Beograda

Koliko Srbija pomaže, a koliko odmaže Srbima u Krajini?
- Srbija pomaže dosta, rekao bih, u okviru svojih mogućnosti. Izostaje pomoć na ekonomskom planu, a ona je možda i najpotrebnija. Bilo bi dobro kada bi se pojavile investicije i investitori iz Srbije.
 

O porezu na srušene kuće

Da li se Srbi sa Banije i Korduna već suočavaju sa porezom zbog domova koji nisu obnovljeni?
- Nisu mi poznati takvi slučajevi. Zakone treba znati čitati i pravilno tumačiti i na njih treba blagovremeno reagovati, što u ovom slučaju nije učinjeno. Ukoliko dođe do takvih situacija i kod nas, prvo ćemo utvrditi koliko su te odluke u skladu sa zakonskom i ustavnom praksom Hrvatske.


 

2020 © - Vesti online