Sreda 07.06.2017.
13:54
www.slobodnaevropa.org

"Najveći ekonomski partner Balkana je EU, a ne Kina i Rusija"

pixabay.com
 

On je istakao da lideri na Zapadnom Balkanu takođe imaju odgovornost da sprovedu neophodne promene na putu ka EU. Nije korisno, naglasio je, ako optužuju druge kada nisu u stanju da ispune data obećanja. Cilj reformi nije da se zadovolje evropski zvaničnici u Briselu, već pre svega da se poboljšaju uslovi života građana u regionu, istakao je evropski komesar.

- Kada je reč o ulozi drugih aktera, ne mogu više da slušam izjave o prisustvu Rusa, Kineza. Sve brojke pokazuju da je EU daleko najveći ekonomski partner balkanskih zemalja. Već godinama države ovog regiona izvoze više od 80 odsto roba na evropsko tržište, tačnije između 82 i 86 procenata. Na uvoz iz Evrope otpada između 60 i 70 odsto. Slične su brojke i za direktne strane investicije. Na primer, iz Rusije koja ima tradicionalno snažnu ulogu u Srbiji, zvanični Beograd uvozi manje od 10 odsto. Reč je uglavnom o gasu - naveo je Han.

Ti podaci pokazuju, kako je rekao, da je "EU neuporedivo najvažniji akter" i da "to balkanski političari veoma dobro shvataju, ali ne iskazuju uvek na adekvatan način".

2024 © - Vesti online