Sreda 07.06.2017.
09:33
slobodnaevropa.org

Stambolović: Srbija je siroče Rusije i EU

youtube.com/Politicarenje 011
 

- Međutim, Srbija je "siroče", s obzirom da je njena elita na veoma niskom razvojnom nivou. Od nje su krenule ključne plemenske poruke nakon čega su počeli ratovi. No, poput druge siročadi, Srbija može da se osloni i na nekoga ko bi joj pripomogao kao poočim/pomajka. Poočimi/pomajke se, uostalom, i nude tako da se Srbija danas koleba između dva kandidata - EU i Rusije - ističe Stambolović.

- Na ovim prostorima postoji kult "domaćina" koji treba da brine o porodici, a na državnom nivou to je politički lider, pa tako Vučić građane tretira kao nezrelu decu, koja zapravo nikada i ne mogu da odrastu. Srbija se zaglavila. Ukopala se u sistem vrednosti koji blokira njen razvoj, kao što su razobručena moć, nepostojanje institucija i države - dodaje stručnjak.

- Na snazi je princip nekažnjivosti jačeg. Pomenuću slučaj Savamala. Sudske institucije nisu reagovale jer nemaju moć zato što zavise od jačeg. Mediji su takođe u funkciji interesa politički ali i ekonomski jačih. Životni moto je - "to nije moja greška". Uzrok teškoća i neuspeha je uvek neko drugi. Obično je u pitanju neka zavera - objašnjava dr Stambolović.

- Vlasti u Srbiji kada govore o EU, one to ne čine iz vrednosnih pobuda već iz pragmatičnih, odnosno ekonomskih razloga, dok su ka Rusiji okrenute vrednosno i geostrateški. Brisel traži da se poštuju ustanovljena pravila i procedure, koje Srbija nastoji nekako da izvrda. A nekada se, poput razmaženog petogodišnjaka, čak i ljuti - kaže Stambolović.

- Vučić stalno najavljuje suštinske reforme. Rešenje slučaja Savamala biće lakmus test koji će pokazati da li je to prazna priča ili promena dosadašnje prakse, što bi pružilo veliku nadu - zaključuje ovaj stručnjak.

2024 © - Vesti online