Sreda 07.06.2017.
08:30
Glas Srpske

Republika Srpska: Otimanje vojne imovine uz podršku NATO-a

wikimedia.org/Vanessa Vilarreal
Oružane snage BiH

List navodi da je to pokazao izveštaj o radu Ministarstva odbrane BiH za prvi kvartal ove godine u kome je precizirano da je reč o zahtevima, upravnim postupcima i upravnim sporovima, ali nije navedeno o kojim lokacijama je reč.

Istaknuto je da je na osnovu zahteva, koje je Ministarstvo odbrane BiH slalo Pravobranilaštvu BiH, do kraja marta ove godine na BiH registrovano 26 vojnih lokacija u FBiH.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da je proces upućivanja zahteva prema Pravobranilaštvu BiH za uknjiženje vojne imovine, koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske počeo uz pomoć pravnih stručnjaka iz NATO štaba u Sarajevu 2014. godine.

Članica Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić kaže da za rešavanje ovog problema nije dovoljno da Pravobranilaštvo BiH vrši stalni pritisak na institucije Srpske i to bez ikakvog pravnog osnova.

- Očekivati da se knjiženje vojne imovine na teritoriji RS vrši na osnovu odluke Predsedništva BiH je nerazumno, jer je reč o političkoj odluci koja je sa stanovišta Republike Srpske potpuno neprihvatljiva kao osnov za knjiženje - rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da nema knjiženja vojne imovine koja je vlasništvo Republike Srpske sve dok ne budu usvojeni neophodni kriterijumi.

2024 © - Vesti online