Utorak 06.06.2017.
21:52
Vestionline

Sprema se krvava bitka: Počinje napad na srce Islamske države

Reuters
Sprema se velika bitka

Napad na Raku stvoriće dodatni pritisak na samoprozvani kalifat a džihadističke grupe kojoj preti poraz u drugom najvećem iračkom gradu Mosulu i koja se povlači širom Sirije, piše Hina.

Islamska država kontroliše grad od 2014. godine a UN su procenile da se tamo nalazi oko 200.000 ljudi.

Prema podacima koalicije koju predvodi SAD, tamo se nalazi i oko 3-4 hiljade boraca ID koji su se pripremili za planirani napad.

Kancelarija za ljudska prava UN tvrdi da su militanti ID civilima zabranili napuštanje gradova a džihadisti su u Raki uveli vrlo strogu interpretaciju islamskog zakona i sprovodili svakodnevna javna smaknuća, bičevanja i nasilna kažnjavanja za kršenje pravila.

Sjedinjene Američke Države izvele su seriju napada na položaje terorističke organizacije ID s brodova u istočnom delu Sredozemlja, saopštila je danas američka vojna mornarica.

- Šestog juna grupa na čelu s nosačem aviona ’Džordž Buš’ obnovila je napade u okviru operacije ’Nepokolebljiva odlučnost’ iz istočnog Sredozemlja - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je grupa u Sredozemno more ušla 5. juna radi zaštite američke pete mornaričke flote.

Prema njegovim rečima, u borbenim dejstvima učestvuju helikopteri "apač". Dejvis je naveo da marinci koriste 155-milimetarske haubice M777 kao podršku jurišnim jedinicama.

2024 © - Vesti online