Utorak 06.06.2017.
14:49
Vestionline, Tanjug

Katar: Nećemo se svetiti, želimo da Kuvajt posreduje u krizi

EPA/Yoan Valat
Neka Kuvajt interveniše: Katar

Katar želi da kuvajtskom šeiku Sabahu el Ahmad el Džaber el Sabahu da mogućnost da "komunicira sa stranama u krizi i pokuša da spreči njeno širenje", rekao je šeik Muhamed bin Abdulrahman el Tani televiziji Al Džazira sa sedištem u Kataru, prenosi Rojters.

Odnos SAD i Katara ostaje strateški

Američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je očekivanje da novonastala situacija neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u Kataru imaju stacioniranih oko 10.000 vojnika i sedište centralne komande za Bliski istok.

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad el Tani, razgovarao je protekle noći telefonom sa kolegom u Kuvajtu, koji je održao diplomatske veze sa Katarom, i odlučio da odloži govor katarskom narodu, a Doha je, takođe, odlučila da se silama arapskog sveta ne sveti za mere pod kojima se našla.

Kuvajtski emir imao je važnu ulogu u ranijem sporu u Persijskom zalivu, do kojeg je došlo 2014, i katarski šeik Tamim "posmatra ga kao roditelja i poštuje njegovu želju da odloži bilo kakav govor ili korak dok se ne razjasni slika o krizi", rekao je šef katarske diplomatije, prenosi Al Džazira.

Šeik Muhamed je toj televiziji rekao da mere preduzete protiv Katara "imaju uticaj bez presedana" na katarske građane i porodične odnose u arapskom regionu Persijskog zaliva, ali je napomenuo da Doha neće preduzimati kontramere.

"Katar veruje da takva razilaženja među sestrinskim zemljama moraju biti rešena putem dijaloga", poručio je on.

Inače, manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski i saobraćajno, Muhamed bin Abdul Rahman je pozvao te zemlje na "otvoren i iskren dijalog" o rešavanju krize.

Te zemlje su u ponedeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom.

2019 © - Vesti online