Utorak 06.06.2017.
10:24
Vestionline, Blic rs

Evo šta najviše puni budžet Srbije

A. Čukić
Šta puni budžet Srbije

Akcize su na trećem mestu po visini svih prihoda budžeta u ovom periodu, a daleko najveći priliv u državnu kasu je od dizela i cigareta. Tako akcize samo na ova dva proizvoda zajedno čine čak 72,8 odsto prihoda ove vrste nameta. Na trećem mestu je motorni benzin sa 10,6 odsto učešća u akcizama, a zatim električna energija sa 7,7 odsto, na koju je akciza uvedena pre samo dve godine.

Kada se uporede prva četiri meseca 2017. sa prvim kvartalom prošle godine, priliv u državnu kasu od svih akciza je porastao. Najveći skok je od akciza na duvanske prerađevine, koje su od 25,2 milijarde dinara prošle godine dostigle 30,9 milijardi u 2017.

U izveštaju Ministarstva finansija ističe se da je najveći prirast u prva četiri meseca ove godine ostvarila naplata akciza na duvanske proizvode koje zajedno sa akcizama na derivate nafte u strukturi prihoda imaju značajno učešće.

- Ukupne akcize na naftne derivate od 2005. do 2016. godine imaju dominantno učešće, iako u određenoj meri smanjeno usled planskog podizanja visine akciznog opterećenja duvanskih proizvoda - ističe se u izveštaju o tekućim makroekonomskim kretanjima za prva četiri meseca 2017. godine.

Kada je u pitanju samo april ove godine, ukupni poreski prihodi iznosili su 79,4 milijarde dinara.

- Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 45,7 milijardi dinara. U aprilu se uplaćuju tromesečne obaveze po osnovu PDV-a što je, u najvećoj meri, dovelo do tako visokog prihoda. Posle PDV-a, najveći iznos je od akciza, 20 milijardi dinara - ističe se u ovom izveštaju.

Takođe, resorno ministarstvo navodi da je za prva četiri meseca zabeležen rast prihoda i pad rashoda.

- Na prihodnoj strani najveći doprinos rastu potekao je od socijalnih doprinosa i PDV. Na rashodnoj strani u istom periodu najznačajniji doprinos padu rashoda potiče od pada kapitalnih izdataka - naglašeno je u Ministarstvu finansija.

Samo u aprilu trošak državne kase iznosio je 85,8 milijardi dinara. Najveća stavka su rashodi za zaposlene - 19,4 milijarde dinara, dok je za transfer fondovima PIO, RFZO, NSZ i SOVO otišlo 17,2 milijarde.

- U odnosu na početak godine u porastu su kapitalni izdaci i subvencije, što je i očekivano - konstatovalo je Ministarstvo finansija.

2024 © - Vesti online