Utorak 06.06.2017.
09:22
Vestionline, Tanjug

Američka vojska pohvalila Katar

pixabay.com
Pohvale za Katar

- Nije bilo uticaja na naše operacije i svi letovi se nastavljaju kao što je planirano - rekao je portparol Centralne komande američkih vazduhoplovnih snaga potpukovnik Damijen Pikart za Rojters. 

On je dodao da su SAD i koalicija predvođena tom zemljom, koja se bori protiv Islamske države, zahvalni Kataru zbog "dugogodišnje podrške", njihovom prisustvu i "trajnoj posvećenosti regionalnoj bezbednosti".

- Vojni avioni SAD nastaviće sa misijama u Avganistanu, Iraku i Siriji, uprkos povišenim tenzijama među arapskim zemljama - rekao je major Adrijan J. T Rankin-Galovej.

- Ohrabrujemo sve naše partnere u regionu da smanje tenzije i rade ka pronalaženju zajedničkog rešenja - dodao je.

U Kataru se nalazi najveća američka vazduhoplovna baza odakle se izvode vazdušne akcije na pozicije Islamske države u regionu i u njoj je smešteno oko 10.000 američkih vojnika.

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose ostavljajući tu zemlju i diplomatski i fizički izolovanom.

Tu svoju odluku obrazložili su time da Katar "podržava islamske grupe i ima odnose teroristima".

Odnose su prekinuli Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi i saopštili da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Istovremeno, te arapske zemlje najavile su i da će obustaviti vazdušni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija da će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva. 

2024 © - Vesti online