Ponedeljak 05.06.2017.
16:58
Vestionline, Tanjug

Parlament privrednika PKS-PKB dobio novog predsednika

youtube.com/Banka Poštanska štedionica
Bojan Kekić

Zahvalivši se na poverenju, Kekić je istakao da ovaj izbor predstavlja svojevrsno priznanje Banci Poštanska štedionica za doprinos dosadašnjem razvoju privrednog ambijenta Srbije. 

Govoreći o poslovanju i pravcima budućeg razvoja Banke Poštanska štedionica, Kekić je rekao da Banka Poštanska štedionica postoji i kontinuirano radi duže od 95 godina, ali dva datuma u poslednje dve godine su bitna za formiranje strategije i dalji razvoj Banke.

Prvi bitan datum je 1. april 2015, kada je uspostavljen monitoring nad Bankom od strane Ministarstva finansija, a po odluci Vlade Srbije koja je, kako posredni, tako i neposredni vlasnik Banke.

Drugi bitan datum je 15.avgust prošle godine, kada je Zaključkom Vlade Srbije, uz saglasnost Svetske banke i u skladu sa Memorandumom o ekonomskoj i finansijskoj politici zaključenim sa Međunarodnim monetarnim fondom, utvrđena strategija razvoja banke za budući period.
Banka danas uspešno sprovodi poslovnu politiku i strategiju u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije, kojim je predviđeno da Banka Poštanska štedionica fokusira poslovanje na stanovništvo, mikro i mala preduzeća, registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i javni sektor na republičkom i pokrajinskom nivou, naveo je Kekić na skupu kojem je prisustvovao i predsednik PKS Marko čadež.

U tom smislu, rekao je on, nastojimo da se integrišemo u lokalnu ekonomiju i da privrednicima u okruženju budemo jak oslonac i dugoročan partner, a jedan od načina za ostvarenje tog cilja je širenje poslovne mreže, koju sprovodimo pod sloganom "Još bliže Vama". 

Poslovna mreža Banke, naveo je Kekić, danas broji 148 poslovnica širom Srbije, koji posluju u okviru 18 filijala, organizovanih u četiri regionalna centra, a samo prošle godine otvorili smo 25 novih ekspozitura i samostalnih šaltera.

- Izuzetno sam ponosan na novi menadžment banke i na svih 1.907 zaposlenih, jer smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da Banku, uz pomoć Vlade Republike Srbije, NBS i resornih ministarstava, postavimo na stabilne osnove u smislu svih relevantnih pokazatelja finansijskog poslovanja, kapitalne adekvatnosti, likvidnosti i solventnosti - rekao je predsednik IO.

Prema njegovim rečima, Banka će i ubuduće nastaviti da bude glavni partner Vlade Srbije, kao akcionara sa potpunim direktnim i indirektnim vlasništvom u Banci, u sprovođenju različitih socijalnih programa i poboljšanja privrednog ambijenta u Republici Srbiji. 

Veruje da će saradnja sa privrednom komorom dati svoj pozitivan doprinos na tom putu.

Kekić se osvrnuo i na nekoliko ključnih postulata za koje smatra da treba da budu osnova za ostvarivanje dugoročno stabilnog privrednog ambijenta u Srbiji i to uz saradnju nekoliko ključnih učesnika u ovom procesu - Vlade, privrednih društava i banaka.

Podsećajući da i sam dolazi iz finansijske institucije, smatra da bankarski sistem treba da bude u funkciji strateškog razvoja privrede, a ne isključivo u funkciji generisanja visokih profita, i to kratkoročnog sticanja profita.

- Imajući u vidu činjenicu da su trenutno kamatne stope na kreditne potencijale banaka na istorijski najnižem nivou, sada je izuzetno povoljna situacija za praćenje investicionih projekata, te smatram da tu priliku svakako treba iskoristiti uz prezentaciju kvalitetnih projekata - rekao je Kekić.

- Imajući u vidu činjenicu da preko 50 posto depozitnog potencijala banaka dolazi iz štednje građana i javnog sektora Srbije, korektno bi bilo da se taj potencijal vrati kroz privredni rast i praćenje privrednog razvoja, a ne da se plasira kroz tzv. brzi keš i gotovinske kredite, koji dalje završavaju u robi široke potrošnje koja predominantno vodi poreklo iz uvoza jer se na taj način produbljuje platnobilansna neravnoteža i u krajnjem, destimuliše razvoj industrijskog sektora Srbije - kazao je on.

Prema njegovim rečima, novo zakonsko uređenje Komore dalo je daleko više značaja onima koji učestvuju u članstvu i radu Komore - privredi pre svega. 

To se naročito odnosi na institut obaveznog pribavljanja mišljenja nadležnih institucija u vezi sa svim propisima, politikama i strategijama od onih na koje se ta dokumenta u najvećoj meri odnose - privrednika, rekao je Kekić.

- U tom smislu pozvam Vas da aktivno uzmete učešće u svim diskusijama koje će se u budućnosti na ovom mestu voditi. Iznošenjem svojih predloga i sugestija na sve institucionalne i sistemske akte koje se tiču našeg poslovanja uticaćete na formiranje i kreiranje privrednog ambijenta u skladu sa našim interesima i ciljevima koji, uveren sam, predstavljaju i interes Vlade Srbije - zaključio je Predsednik IO Banke Poštanska štedionica.

2024 © - Vesti online