Ponedeljak 05.06.2017.
15:31
Vestionline, Tanjug

Nemci se povlače iz Indžirlika: Jildirim otkazao sastanak sa Gabrielom

Reuters
Sastanak otkazao u poslednji čas: Binali Jildirim

Gabriel je trenutno u poseti Turskoj. Nemački diplomata već je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, nakon čega je objavljeno da Ankara za sada nije dala saglasnost da nemački polasnici posete vazduhoplovnu bazu Indžirlik. Očekivalo se da će se Gabrijel takođe sastati sa Jildirimom i predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Naš uvaženi premijer otkazao je sastanak sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom zbog pretrpanosti svog radnog programa - citira list svoj izvor.

Nemci odlučili: Povlačimo vojnike iz Indžirlika

Nemačka nema izbora nego da povuče svoje snage iz vazdušne baze Indžirlik u Turskoj, pošto turska vlada neće da dozvoli svim poslanicima Bundestaga posetu nemačkim vojnicima tamo, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabriel.

- Turska je jasno stavila do znanja da iz domaćih političkih razloga ne može da dozvoli posetu svih poslanika - rekao je Gabriel na konferenciji za novinare posle razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Nemačkim poslanicima mora da se omogući da posete Bundesver, jer njegove operacije odobrava parlament.

- Turska mora da shvati da u ovoj situaciji mi moramo da prebacimo nemačke vojnike iz Indžirlika - rekao je Gabriel.

U toj situaciji, kako je naveo, Bundestag će zatražiti od vlade da pronađe drugu lokaciju za nemačke vojnike u Indžirliku.

2019 © - Vesti online