Utorak 06.06.2017.
05:30
Vestionline, B92.net

"Kupci polovnjaka nisu zaštićeni novim pravilnikom"

pixabay.com
Tehnička ispravnost vozila najmanje izaziva nesreće

Okanović smatra da se novim Pravilnikom o ispitivanju ispravnosti uvoznih polovnih vozila suštinski ne menja ništa po pitanju bezbednosti i zaštite kupaca. 

- Ne vidim svrhu i cilj novih pravila. I dalje se ne proverava da li kilometraža uvezenog vozila odgovara stvarnoj pa će ponovo moći da se uveze vozilo koje je prešlo 700.000 kilometara, a da se kilometraža vrati na 80.000 -  kaže Okanović.

- Želja svakog kupca je da roba koju nabavlja nema 'skrivenih mana'", objašnjava on, "a ovim pravilnikom, koji predviđa da svaki polovni automobil kupljen u inostranstvu mora prilikom uvoza da prođe poseban detaljan pregled, ne ispituju se "skrivene mane". 

Okanović je istakao i da sa aspekta bezbednosti ima mnogo bitnijih stvari koje bi trebalo uraditi, ukazujući na stanje saobraćajne signalizacije, kao i analizu saobraćajnih nezgoda što, kako je ocenio, direktno utiče na bezbednost i živote ljudi. 

- Imate tri elementa u saobraćaju - čoveka, put i vozilo. Tehnička ispravnost vozila najmanje izaziva nesreće. To nije nebitna stvar, ali svako da nije ni goruća - ocenio je Okanović. 

2022 © - Vesti online