Nedelja 04.06.2017.
17:47
Vestionline, Tanjug

Sirijci osvojili još jedan grad i preuzela treću branu iz ruku džihadista

pixabay.com
Mesken se nalazi na putu između Alepa i Rake

Teroristi su držali Cu više od tri godine. Ovaj grad koji se nalazi na putu iz Alepa u Raku, uporište Islamska država u Siriji, imao je veliku ulogu za tu terorističku organizaciju, navodi list.

Prema podacima sirijske agencije SANA, sirijska vojska je uspostavila kontrolu nad nizom drugih naseljenih mesta i dva centralna rezervoara u području Havse.

Sirijske milicije preuzele i treću branu iz ruku džihadista

Sirijske milicije koje uživaju podršku SAD saopštile su da su iz ruku takozvane Islamske države (ID) preuzele veliku branu na reci Eufrat, približavajući se gradu Raki, sirijskom uporištu džihadističke organizacije.

Sirijske demokratske snage (SDF), alijansa kurdskih i arapskih boraca, saopštile su da su jutros zauzele branu Baat i promenile joj naziv u Brana slobode, prenosi Rojters, uz napomenu da se ta brana nalazi 22 kilometra uzvodno od Rake.

Ovo napredovanje znači da kurdsko-arapska alijansa sada kontroliše sve tri velike brane duž Eufrata, nakon što je prošlog meseca preuzela kontrolu nad najvećom branom u Siriji.

Uz vazdušne napade i specijalne snage koalicije na čelu sa SAD, ova alijansa je opkolila Raku, koju ID koristi kao bazu za planiranje napada u drugim zemljama.

Portparol kurdske milicije YPG, koja je ključan deo SDF, Nuri Mahmud, rekao je u subotu da će ofanziva na Raku početi u narednih par dana.

Juriš na Raku pojačaće pritisak na samoproglašeni "kalifat" džihadističke grupe, u trenutku kada se ona suočava sa porazom u iračkom gradu Mosulu i povlači se preko velikog dela Sirije, zaključuje britanska agencija.

2024 © - Vesti online