Ponedeljak 05.06.2017.
02:00
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Berlinu: Srce Evrope je na Balkanu

B. Božin
Članica žirija Nela Lučić objavljuje imena nagrađenih

Kao gost Berlina, on je poručio da je to retka prilika da se oslušne srce Starog kontinenta i citirao misao Nikolasa Buvijea da je "srce Evrope na Balkanu, a njen mozak između Pariza i Berlina".

Zamišljen kao platforma za kulturna susretanja sa Jugoistočnom Evropom, SEEFF je i ovoga puta opravdao nameru da ruši stereotipe, "evropeizuje Balkan i balkanizuje Evropu" i stavlja u civilizacijsku ravan i ovaj deo kontinenta, tako da je opšti utisak da bi Balkan sigurno bio srećnije i mirnije mesto da je ovakvih festivala bilo i ranije.

Tokom četiri dana je prikazano 16 filmova iz 15 zemalja, među kojima i srpski film "Dobra žena" Mirjane Karanović. Po odluci internacionalnog žirija, mađarski "Kils on vils" je proglašen za najbolji film festivala, a najbolji reditelj je Bujar Alimani za film "Hrom" iz Albanije.

Žiri mladih je za najbolji film proglasio albansko ostvarenje "Hrom", koje je, kako je objašnjeno "sa malo reči dočaralo svu surovost i istovremenu lepotu albanskih predela i njenih ljudi".

Direktor festivala Harald Zigler je naglasio da je SEEFF dobio podršku mnogih ambasada zemalja koje su zastupljene na njemu, kao na primer Srbije, Rumunije, Mađarske, Crne Gore, Turske.

Tesla ambasador filma

Glumac Aleksandar Tesla, koji je prvi put na festivalu angažovan za tzv. ambasadora srpskog i albanskog filma, kaže da je oduševljen selekcijom filmova i da su raznovrsnost tematike i izraza najveći kvalitet festivala. Prema njegovom mišljenju, "Dobra žena" je "žestok i veoma bitan film za srpsku kinematografiju, koji treba da pokrene raspravu unutar zemlje".

2024 © - Vesti online