Subota 03.06.2017.
17:25
Vestionline, B92.net

Evro u celoj EU? Biće to ponuda koja se ne odbija

pixabay.com
Antievropsko raspoloženje je sve jače, neophodan je novi plan opstanka

Sada se iz EU čuje da će to biti ponuda koju članice neće moći da odbiju.

- Evropska komisija radiće na tome da evrozonu učini atraktivnijom za zemlje Evropske unije koje još nisu njene članice kako bi se ojačalo evropsko jedinstvo nakon izlaska Velike Britanije - rekao je komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovisi. 

Predlozi će biti predstavljeni i javnosti sledeće nedelje u sklopu šireg plana o budućnosti evrozone koji će biti i sastavni deo reformi Evropske unije. 

Objašnajvaju da je takav plan potreba i zbog sve jačeg antievropskog raspoloženja širom Unije. 

- Pokušaćemo da napravimo dovoljno atraktivan okvir, nešto kao ponudu koja ne može da se odbije, kao što bi rekli u filmovima", govorio je Moskovisi novinarima koji su pitali za detalje predloga o "završetku ekonomske i monetarne unije do 2025. godine. 

Moskovisi naglašava da bi članice postepeno trebalo da usvajaju evro, napominjući ipak da Komisija nema ovlašćenja niti želi da prisili članice da usvoje zajedničku valutu u određenom roku. 

Moskovisi je istakao i da će nakon Bregzita evrozona da dominira privredom Evropske unije, što će prema njegovim rečima biti dodatni podsticaj za usvajanje zajedničke valute.

2024 © - Vesti online