Subota 03.06.2017.
14:24
Vestionline, Tanjug

Požega i Arilje: Proglašena vanredna situacija

Zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević izjavio je da su u sinoćnjem nevremenu najugroženiji istočni i zapadni delovi opštine, i to sela Zdravčići, Vranjani, Godovik, Rečice i Rasna, gde su bujični potoci naneli veliku štetu na infrastrukturi. 

- U pojedinim selima kao što su Roge i Rečice na nekoliko mesta su odnete čitave deonice asfalta i to moramo što pre sanirati, jer u tim delovima su uglavnom staračka domaćinstva - rekao je Kovačević.

On kaže da je od udara groma izbio požar u domaćinstvu Olivere Diković u selu Glumač, ali da je blagovremenom akcijom vatrogasaca sačuvan stambeni objekat. 

- Imali smo i dva paljenja električnih brojila u selu Visibabe, ali su i tu vatrogasci bili spremni i na vreme stigli, tako da do daljeg širenja požara nije došlo - rekao je Kovačević.

On je dodao da je dobio uveravanja od nadležnih iz Elektrodistribucije da će do večeras sva domaćinstva dobiti električnu energiju i da su kvarovi na niskonaponskoj mreži sanirani, ali da je u toku popravka visokonaponske. 

- Situacija je takva da nismo u mogućnosti da se sami izborimo sa ovolikom štetom, pa ćemo biti prinuđeni da potražimo sami pomoć od Vlade Republike Srbije - rekao je on i dodao da će građani od ponedeljka u zgradi opštine moći da prijave štetu u svojim domaćinstvima.

- Na osnovu njihove prijave, komisija će izaći na teren i popisati sve što je oštećeno i uništeno - kazao je zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević.

Vanredna situacija proglašena je i u devet mesnih zajednica opštine Arilje, a najteže je u mesnoj zajednici Kruščica, Grivska, Severovo, Radobuđa, Vigošte, Bogojevići, Latvica, Dobrače i Trešnjevica.

Obilne padavine podigle su nivo bujičnih potoka koji su nosili sve pred sobom.

- Vanredna situacija se proglašava zbog uništavanja vodovodne mreže i rezervoara za pijaću vodu u pojedinim zaseocima, pojave klizišta, neprohodnosti opštinskih i zaseočkih puteva što je uzrokovalo odsečenost od ostalih delova opštine - rekao je predsednik opštine Zoran Todorović i dodao da postoji teškoća u snabdevanju električnom energijom.

2024 © - Vesti online