Subota 03.06.2017.
09:00
M. Topalović - Vesti

Real i Juve podelili Srbe

EPA/Dal Zennaro
Tradicija protiv Reala: Još niko nije uspeo da odbrani titulu u Ligi šampiona

Finale je ostalo upamćeno po polarizaciji navijača Crvene zvezde i Partizana, u zavisnosti od boje dresova učesnika spektakla.

Nešto slično dešava se u Srbiji pred subotnje finale Lige šampiona u Kardifu. Ponovo je akter crno-beli tim iz Torina, ali sada je rival slavni Real.

Privrženost i podela može se analizirati i kroz brojna imena koja su branila boje slavnih klubova. Čitaoci "Vesti" upoznali su se sa prognozom Darka Kovačevića, a zanimljivo je pročitati šta od spektakla očekuju, recimo, Zoran Mirković, Miloš Ninković i Predrag Mijatović, koji je ušao u anale golom iz finala odigranom 1998. koji je Realu doneo pehar u meču protiv - Juventusa.

Pored ljubitelja fudbala širom sveta o utakmici razmišljaju i učesnici Superlige Srbije. Neki su već ostali bez posla ili promenili sredine. Opšti je utisak da je odnos 50:50 kada je reč o simpatijama.

- Želim da Juventus osvoji trofej. Dva su razloga: volim taj klub, a ima iste dresove kao Partizan - kaže bivši trener crno-belih Marko Nikolić i dodaje:

- To je jedna od najvećih institucija u svetu fudbala. Naravno, ne mislim da je Real manja samo me oduševljava kako Juventus funkcioniše, posebno tri poslednje decenije. Na svim nivoima, od struke do izbora igrača. Imam prijatelje koji su igrali u Torinu, pa znam kako klub iznutra funkcioniše i koliko gaje instituciju imena Juventus.

Nikola - Bleki Milenković oprostio se od Partizana. Iduće godine, u dresu Fiorentine, igraće protiv Juventusa, za koji će navijati u finalu Lige šampiona.

EPA/Marcel_Antoinisse
Istorija: Predrag Mijatović slavi gol 1998.

Mijatović: Gol za sina

Kada je Real 1998. prekinuo decenijsku apstinenciju u Ligi šampiona u prvi plan izbio je Predrag Mijatović. Njegovim golom "kraljevski klub" pobedio je upravo crno-bele u amsterdamskom finalu.
- Kada sam pogledao snimak shvatio sam da sam imao samo delić sekunde da reagujem. Pred očima mi je bila slika bolesnog sina koji je preminuo sedam godina ranije. Gol sam njemu posvetio. U trenutku sam se setio da sam gol obećao i Fernandu Sansu. Mislim da mi je trebalo 10 minuta da se smirim. Sećam se da su mi ruke drhtale...
O finalu u Kardifu:
- Juventus je ozbiljan tim! - naglašava Mijatović: - Odlično se brani i ima veliki kvalitet u napadu. Poput Reala igra u sjajnoj formi, ali je gubitnički tim u finalima Lige šampiona, dok Madriđani stalno pobeđuju.
Posle silnih kritika iz Italije zbog ove izjave Mijatović je malo korigovao.
- Nisam bukvalno mislio da su gubitnički tim, veliki su, ali statistika finala nije na njihovoj strani.

Modrić i Kros pre Ronalda

Strateg Crvene zvezde Boško Đurovski nema dilemu:
- Navijaću za Real jer igraju protiv crno-belih.

Kapiten Aleksandar Luković je na suprotnoj strani:
- Još pre šest meseci najavio sam da će "stara dama" osvojiti trofej.

Slavoljub Srnić se slaže, uz napomenu:
- Real ima paklenu ekipu, biće teško.

Kvalitet fudbala je najvažniji Bratislavu Punoševcu (Borac Čačak), koji u prvi plan stavlja sposobnosti Ronalda i Benzeme protiv kojih će lek teško pronaći i tako kvalitetna odbrana poput Juventusove.

Ljubav prema Realu kod Veseljka Trivunovića (Bačka) rodila se u vreme Mijatovića, Raula, Redonda...

- Volim Real jer igra otvoreno i lepo za oko. Svi u prvi plan stavljaju Ronalda. Po meni je najjači deo tima tandem Modrić-Kros, a i Isko ukoliko bude u timu.

Reuters
Granitna odbrana: Bufon (levo) je poslednja prepreka "stare dame"

Torinska "stara dama" dugo nije bila prvak Evrope. To naglašava Simo Krunić (Radnik Surdulica), a ima i ljubimca:

- Bufon ima igračke i ljudske kvalitete. Njegova vernost Juventusu, ali i atraktivan i dinamičan fudbal koji gaji taj tim, razlozi su zbog kojih su zaslužili da pobede.

Roberto Bađo i Alesandro del Pjero krivci su zbog kojih Nemanja Arsenijević (Radnik) simpatiše klub iz Torina:

- Očekujem sjajnu utakmicu jer će se na terenu pojaviti 22 vrhunska igrača. Juventus je u prednosti zbog kolektiva.

Srđan Vasiljević (trener Javora), logično, iz stručnog ugla analizira:

- "Stara dama" na vrhunski način prezentuje različite taktičke zamisli i sve deluje tako lako. Prvenstveno mislim na odbranu. Čak se i napadač Mandžukić uklopio u tu vrstu obaveze. Sledi duel individualnog kvaliteta i disciplinovane i kolektivne igre zbog koje navijam za Juventus.

Internacionalno iskustvo ima Predrag Pavlović (Mladost), koji u prvi plan stavlja zvezdu Reala:

- Ronaldo je podigao formu u pravom momentu, kao i Benzema, ali i Isko može da bude čovek odluke. Juventusovu granitnu odbranu čak ni Barselona nije uspela da probije. Uživaćemo i u taktičkom nadmudrivanju. Tužno bi bilo da fudbalska veličina, kakva je Bufon, nikad ne osvoji Ligu šampiona. Ali, Zidan je dokazao da je, pored toga što je bio veliki igrač, i izvrstan trener. Verujem da će naći način da otvori odbranu Italijana i da se sačuva od kontri.

Ninković: "Kralj" bliži kruni

Miloš Ninković, bivši fudbaler Crvene zvezde, kaže da mu oba tima nisu nešto simpatična, ali veće šanse daje Madriđanima.

- Kažu da Real ne gubi finala, da je poslednjih pet dobio. Iako je Juventus igrao sjajno, za respekt je podatak da nije primio gol protiv Barselone u dva meča, ali mislim da su "kraljevići" kvalitetniji i da će osvojiti Ligu šampiona - prognoza je najboljeg fudbalera šampionata Australije.

Kolektiv ispred individualaca

Golgeter Lučanaca Milan Bojović očekuje utakmicu sa puno taktičkih zamki:

- Nadam se da će Kristijano Ronaldo imati svoje veče u Kardifu.

Nenad Lalatović (Čukarički) odavno je mislima u Poljskoj, gde će se održati EURO za mlade reprezentacije. Njegov tip je Real, a plejmejker Igor Matić ima vremena i za analizu.

- Voleo bih da Juventus osvoji pehar. Nemam neki poseban razlog. Navijao sam za Barselonu, koju je baš Juve izbacio i prikazao odličnu igru. Možda zato simpatije idu malo na stranu italijanskog kluba, ali to ne mora ništa da znači. Favorita svakako u finalu nema.

Milan Rastavac se rastao sa Nišlijama i dok merka ponude razmišlja o finalu u kojem će navijati za Real. Kolega Nebojša - Maradona Petrović (Rad) kaže:

- Verujem u snagu kolektiva i odanost ideji i interpretaciji taktičkih zamisli na najvišem nivou koju ima Juventus.

Njegov učenik veteran Zoran Ljubinković uzda se u "svoju" generaciju:

- Samo zbog nekoliko starijih igrača Juventusa (Bufon, Barcalji, Kjelini...) navijaću za Italijane. Oni su pravi pokazatelj kako se voli, igra fudbal i da godine nisu merilo.

Većina golmana naklonjena je Juventusu zbog Bufona. Izuzetak nije ni Bojan Jović (Spartak):

- Nadam se da će "matori" najzad podići pehar koji mu nedostaje.

Radoslav Batak nastavlja saradnju sa Vojvodinom, a pošto je na putu kratko je poručio čitaocima "Vesti":

- Navijaću za Real!

Isto razmišlja i Miloš Mihajlov (Voždovac):

- Zavoleo sam "kraljevski klub" kao klinac, još kad je Luis Figo prešao iz Barselone, a i zbog pravog Ronalda - Brazilca, Zidana... - a kontrira mu saigrač Đuro Zec:

- Tim iz Torina dugo nije bio šampion Evrope. Kucnuo je čas!

M. Todorović
Navijaće za "svoje": Bata Mirković je nekad igrao za Juve

Mirković: Bolje Real nego Atletiko

Zoran - Bata Mirković, aktuelni član stručnog štaba crnogorskog selektora Ljubiše Tumbakovića, nije imao sreću da u dresu Juventusa ostvari zapaženije rezultate. Sušni period bio je posledica izgubljenog finala Kupa šampiona 1998. od Reala u Amsterdamu.
- Potajno sam priželjkivao finale Real - Juventus. Ne samo zbog 1998. i revanša već i stila igre - kaže Mirković i objašnjava: - Atletiko je ekipa koja igra zatvoreno i može da vas mrcvari celu utakmicu, a kada se opustite zada odlučujući udarac. Dijego Simeone je usred Španije napravio "italijanski tim". Zato je za "staru damu" bolje što će se za pehar boriti sa drugim madridskim klubom. Real igra otvorenije i ostavlja prostor protivniku. Imaju strašan tim. Uz Juventus najviše su pokazali ove sezone. Sledi pravi spektakl u Kardifu.


 

 

 

2024 © - Vesti online