Petak 02.06.2017.
15:44
Vestionline, Tanjug

Tači: Srbija u EU pre Kosova? Ne mogu to ni da zamislim

Reuters
Smatra da EU mora da odlučuje brže: Hašim Tači

Kako kaže, to bi bila ogromna greška.

Tači, koji je u četvrtak u Zagrebu razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, u intervjuu za HINU kaže da najveću zabrinutost na jugoistoku Evrope izaziva "činjenica da je EU prespora u približavanju zemalja regije, što otvara prostor za sve vršte radikalizama, kao i za jačanje ruskog uticaja". 

Smatra da bi stoga EU trebalo da odlučuje brže i dodaje da ne može ni da zamisli da Srbija u EU bude primljena pre Kosova. 

- Ne mogu da zamislim da se tako nešto dogodi. Uveren sam da to neće biti slučaj jer će Srbija tada sigurno blokirati Kosovo i to na neodredjeno vreme. EU dobro zna kakav je stav i ponašanje Srbije prema Kosovu. Ali ni Srbija ne može da ide dalje na putu evrointegracija ko se ne ponaša evropski prema Kosovu - naglasio je Tači. 

Tači, koji je praktično u kampanji uoči vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, kaže da je uveren da će Srbija na kraju priznati kosovsku nezavisnost. 

Kosovski predsednik je u ovom intervjuu ponovio više puta do sada izrečenu neistinu da "srpski političari u privatnim i neformalnim razgovorima priznaju da je Kosovo nezavisno". 

Tvrdi da Priština ne teži promenama granica, a još manje nekakvoj "velikoj Albaniji", već tvrdi da je to, kako je rekao, "konstrukcija koja dolazi iz Beograda, a ne iz Prištine ili iz Tirane". 

- "Velika Albanija" je koncept o kojem govori Beograd kako bi pokrio svoje ambicije stvaranja "velike Srbije" - rekao je Tači. 

Osvrnuvši se na nedavne izjave bivšeg šefa američke CIA-e, koji je rekao da će uskoro neminovno doći do ponovnog prekrajanja granica za Balkanu, spomenuvši pre svih Makeodniju, Albaniju i Kosovo, Tači je kaže: 

- Kosovo, Albanija i Makedonija su suverene zemlje sa svojim granicama. 

Dodao je i da je Kosovo ohrabeno proevropskim vladama u Makedoniji i Albaniji, a odličnom je ocenio odluku o pristupanju Crne Gore članstvu NATO. 

- Kosovska vojska biće formirana ove godine. Čitav proces biće potpuno uskladjen sa standardima NATO-a, u potpunosti koordiniran s NATO-om i drugim partnerima Kosova. Biće to profesionalna multietnička vojska - tvrdi Tači.

2024 © - Vesti online