Subota 03.06.2017.
06:30
Vestionline

Nemačka vlada optužila Audi za prevaru

pixabay.com
Nemačko ministarstvo saobraćaja je naredilo Audiju da opozove čak 24.000 primeraka prestižnih modela A7 i A8 s dizelskim motorom

Bura se ne stišava ni posle dve godine od izbijanja najvećeg skandala u istoriji Folksvagena. I dok Folksvagenovim vodećim ljudima preti zatvor, u Audiju se prvi puta suočavaju s teškim optužbama na domaćem terenu.

Skandal oko varanja na emisijama štetnih gasova dobija ovih dana nastavak u Nemačkoj, gde je tamošnja vlada optužila Audi za prevaru i naložila opoziv prestižnih modela. 

Nemačko ministarstvo saobraćaja je naredilo Audiju da opozove čak 24.000 primeraka prestižnih modela A7 i A8 s dizelskim motorom proizvedenih od 2009. do 2013. godine zbog mogućnosti dvostruko više emisije izduvnih gasova.

Pročitajte još:

youtube.com/0297.nl

* Vozači Audija manje će se zadržavati na semaforu

Pritom su Audiju dali rok do 12. juna da pronađu rešenje za otklanjanje problema, javlja Rojters.
 
U ministarstvu kažu kako je više od pola opozvanih Audija prodato na tržištu Nemačke, a prevelika emisija je uočena u fazi kad je upravljač zakrenut više od 15 stepeni.

Neimenovani izvor blizak Audiju izjavio je kako do prevelike emisije NOx čestica dolazi zbog interakcije sistema nadzora rada motora i menjača.

Audi se obavezao kako će tokom jula "popraviti" sve automobile, odnosno ugraditi novi softver.

2024 © - Vesti online