Petak 02.06.2017.
00:55
Vestionline

"Vesti" u Beču: Austrijanci strahuju zbog političkih nemira u Srbiji

pixabay.com
Srpska politika na ulicama Beča

"Prese" ukazuje da su u Beču početkom aprila održane demonstracije protiv Vučića. "Politički nemiri u Srbiji bacaju senku sve do ovde, donose nemir u zemlju, što nije dobro", rekao je jedan neimenovani posmatrač skupa.

U nedelju, kako dodaje "Prese", oni su se okupili na trgu Heldenplac da bi podržali novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poznati lik

"Prese" napominje da je Vučića hvalio organizator skupa na Heldenplacu, Stevan Raducić, za koga se navodi da je ranije bio u Komunističkoj partiji Austrije, a potom prešao u Slobodarsku partiju (FPO). List navodi da je 2009. nedeljnik "Profil" pisao o njegovim ambicijama da osnuje srpsku frakciju unutar FPO.

Kao i kod demonstracija za Erdogana i ovaj put je postojala sumnja da je skup podržan iz inostranstva, ističe list, navodeći da je neposredno pred početak demonstracija viđen Vučićev partijski prijatelj i zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević na trgu Heldenplac.

Srbi su brojna zajednica

List podseća da Srbi, posle Nemaca, sa oko 170.000 pripadnika predstavljaju najveću migrantsku zajednicu u prestonici Austrije.

Takođe, tvrdi "Prese", srpska ambasada pomagala je u organizovanju skupa. Ambasada Srbije demantovala je ovu tvrdnju ističući da nije bilo zvaničnog pozivanja na skup, a ako pojedini službenici učestvuju ili pomažu organizovanje demonstracija, to čine kao privatna lica.

2020 © - Vesti online