Četvrtak 01.06.2017.
14:49
Vestionline

Dačić o jabukama: Dogovorio sam s Rogozinom...

Tanjug
Ivica Dačić (Foto: Arhiva)

Dodao je da je dogovoreno da iduća sednica Mešovite komisije za saradnju bude održana u Srbiji.

On je, nakon razgovora sa zamenikom ruskog premijera Dmitrijem Rogozinom, kazao da Srbija treba više da iskoristi "priču" o slobodnoj trgovini sa Ruskom federacijom, i ujedno privuče ruske investicije kroz otvaranje različitih industrijskih zona za ruske preduzetnike kako bi investirali u proizvodnju u našoj zemlji odakle bi mogli izvoziti na razne strane sveta. 

Prema njegovim rečima, nivo ekonomske razmene od 2,5 milijardi dolara moze biti prevaziđen i ići ka onome što je dogovorio sa Šojguom 2008.godine da razmena bude na nivou od 4 milijardi dolara.

- Sada su jabuke naš glavni izvoz u Rusiju, a vrednost je više od 100 miliona dolara.To pokazuje da nismo iskoristili sve mogućnosti. Kao što možemo sa jabukom možemo sa mnogo ozbiljnijim proizvodima - istakao je Dačić.

Rekao je da je sa Rogozinom konstatovao da je saradnja dve zemlje izuzetno dobra i da treba da nastavimo dalje.

- Dogovorio sam sa Rogozinom da sledeća sednica Komiteta bude održana u oktobru u Srbiji, a da dotle pripremimo sve što bi mogli da uradimo. Tada će ruska strana doći sa prezentacijama svih novih ruskih tehnologija u raznim oblicima kako bi videli gde mogu da učestvuju srpski stručnjaci - rekao je Dačić dodajući da se radi ne o kopiranju drugih tehnologija, već izgradnji ruskih koje su naprednije od drugih. 

2024 © - Vesti online