Četvrtak 01.06.2017.
12:24
Vestionline

Džejms: Teško je pripadati crnoj rasi u Americi

Reuters
Teško se fokusirati na finale: Lebron Džejms

- Pripadati crnoj rasi u Americi je veoma teško, bez obzira na to koliko para imate, koliko ste poznati ili koliko ljudi vas obožava. Amerikanci afričkog porekla i celo društvo moraju da pređu dug put dok ne stignu do izjednačenja prava svih na tlu Amerike - rekao je Lebron.

Mediji su preneli da je na prednjoj kapiji njegovog imanja bila ispisana reč "Crnja", a policija Los Anđelesa je odmah intervenisala i tražila od suseda snimak, kako bi potvrdila na koji način je došlo do uvredljivog grafita.

- Sedeo sam i razmišljao o jednom od najvećih sportskih događaja na svetu čiji ću deo biti i ja. Odjednom sam pretrpeo uvrede na svoj račun, ali i na račun porodice. Na to gledam kao na nešto što se nikada neće okončati, tako da bih najviše voleo da, ako se uvredljive poruke nastave, budu upućene samo meni. Onda bih bio u redu sa tim. Rasizam će uvek biti deo sveta, deo Amerike. Mržnja u Americi prema svima, a posebno prema pripadnicima crne rase, prisutna je svakog dana. Kada sretneš na ulici te loše ljude, smeju ti se u lice. 

Lebron Džejms do sada nije imao sličnih problema na svom imanju, a trenutno se priprema za prvi meč finala NBA protiv Golden Stejt Voriorsa.

- Najtužniji deo u celoj situaciji je to što trenutno ne mogu da budem sa svojom porodicom. Ne mogu da budem sa svojom decom i zaštitim ih. Devojčica je mala da bi sve shvatila, a ne mogu da budem i pored dvojice dečaka koje obožavam i podržim ih. Posle svega, ja moram da ostanem fokusiran na timski plan, na utakmice koje nas očekuju. Ipak, porodica mi je na prvom mestu, košarka je odmah iza i biću koncentrisan na igru onoliko koliko mogu u ovom trenutku. Ovo je situacija koja me podseća na to šta je najbitnije u životu i da to svakako nije košarka - zaključio je Lebron.

Prva utakmica NBA finala između Golden Stejta i Klivlenda na programu je u noći između četvrtka i petka od tri časa. 

2024 © - Vesti online