Četvrtak 01.06.2017.
00:54
sputniknews.com, Vestionline

Dvostruka igra: SAD tajno podržavaju Islamsku državu u Raki?

youtube/Hayat
Borci Islamske države u Siriji (Foto: Arhiva)

- SAD žele da stvore privid države istočno od Eufrata, da bi napravili protivtežu sirijskoj vladi. Planirano je da ta kvazi-država omogući Amerikancima privilegije i mogućnosti koje Sirija pruža Rusiji.. Kao rezultat, postojale bi dve vlade u Siriji, jedna pod kontrolom Rusa i druga pod američkim protektoratom - tvrdi Isi.

General dalje navodi da su SAD uništile sve mostove preko Eufrata, kao i da su sa zapadne strane reke postavili svoje vojnike.

- Izrazili su nameru da oslobode Raku i to je sledeća faza njihovog plana pre uspostavljanja kurdske države. Prema američkim mapama budućih granica u ovom regionu, kurdska država će se direktno graničiti sa naftnim poljima u Siriji - kaže Isi.

Prema rečima generala, svako ko obrati pažnju može da vidi da su Sirijske demokratske snage istovremeno glavni saveznici i Amerikancima i Islamskoj državi.

- Samim tim, može se reći da su džihadisti u stvari američki vojnici u lokalnoj odeći. Tajna veza između ove tri strane sugeriše da SAD praktično koordiniraju vezama između Islamske države i Sirijskih demokratskih snaga. Takođe, treba naglasiti da Rusija i Sirija kategorički ne priznaju bilo kakve sporazume ove vrste, zato što je Islamska država krši sve norme međunarodnog prava.

Isi tvrdi da američke snage kažu teroristima da napuste određeno mesto, pa oni odu bez borbe ali ubijaju lokalno stanovništvo, oslobađajući time mesto za drugog američkog saveznika.

- Ne smete da verujete Amerikancima kada kažu da žele da unište Islamsku državu. Da su dosad to hteli, uradili bi to za 24 časa - zaključuje Isi.

2024 © - Vesti online