Sreda 31.05.2017.
20:26
aljazeera.net, Vestionline

Bitka za Mosul: Borci Islamske države zabarikadirali se u džamiji! (VIDEO)

Facebook/Iraqi Federal Police via Storyful
Irački vojnici napreduju u Mosulu

Džihadisti su blokirali ulice oko velike džamije Al Nuri u Mosulu, prenose očevici, pripremajući se očito za poslednji otpor u bici za svoje poslednje veliko uporište u Iraku.

Istovremeno su iračke snage objavile snimak na kojem se vidi kako njihovi borci napreduju u borbi protiv Islamske države.

Desetine džihadista utvrdili su u poslednjih 48 sati položaje oko srednjovekovne džamije u kojoj je lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi proglasio tzv. islamski kalifat u julu 2014. godine.

Crne zastave te organizacije vijore se na džamiji od kako su borci Islamske države u leto 2014. zauzeli Mosul i ogromne predele Sirije i Iraka, prenose agencije.

Iračke snage nastavile su ove nedelje napredovanje u zapadnom delu grada, gde je skoro 200.000 zarobljenih civila u velikoj opasnosti. Uz podršku međunarodne koalicije, koju predvode SAD, iračke snage vode od sredine oktobra veliku ofanzivu zauzimanja Mosula.

Nakon što je u januaru zauzet istočni deo grada, iračke jedinice su u februaru pokrenule napad na zapadni deo Mosula i polako stežu obruč oko starog grada, čije je zauzimanje izuzetno teško.

Zauzimanje Mosula bio značio kraj iračkog dela kalifata.

U međuvremenu kurdski borci u Siriji, uz vazdušnu podršku SAD-a, okružuju snage Islamske države u Raki, glavnom gradu džihadista u toj zemlji.

2024 © - Vesti online