Četvrtak 01.06.2017.
06:30
mondo.rs

Imate povišen šećer u krvi? Evo šta treba da radite

pixabay.com
Pre nego se okrenete lekovima, rešite se viška šećera na prirodan način

Cejlonski cimet

Osim što ima protivupalna, antikancerogena, protivgljivična i antioksidativna svojstva, ovaj začin je delotvoran i u borbi protiv hiperglikemije. Cimet snižava nivo šećera u krvi tako što usporava apsorpciju glukoze iz creva u krv. Koristan je samo cejlonski cimet, koji ima više lekovitih svojstava od kineskog.

Ruzmarin

Jeste li znali da ruzmarin spada među najzdravije mediteranske začine zahvaljujući tome što sprečava nastanak raka? Kada je reč o dijabetesu i kontroli nivoa šećera u krvi, ova je začinska biljka delotvornija ako je uzimate u svežem obliku.

Beli luk

Zahvaljujući svm sastavu, beli luk pridonose širenju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Takođe, sprečava nastanak tumora i raka te pomaže u snižavanju holesterola i šećera u krvi. Najbolje je jesti svež beli luk, jer ako ga dugo kuvate uništavate njegova prirodna zaštitna svojstva. Sadrži vitamine B6 i C, koji pridonose održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Kurkuma

Kurkumin, polifenol prisutan u kurkumi, pomaže napim šelijama da na pravilan način koriste glukozu. Istraživanje je pokazalo da se uzimanjem kurkume može uveliko smanjiti rizik od dijabetesa. Studije su takođe pokazale i da kurkuma može smanjiti oštećenja gušterače kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, za koje se pre smatralo da su nepopravljiva, piše "Alternativa za vas".

Peršun

Osim što može prevenirati pojavi raka, reumatoidnog artritisa i osteoporoze, redovna konzumacija peršuna može sprečiti i dijabetes.

2024 © - Vesti online