Sreda 31.05.2017.
08:00
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 31. maj

EPA/KERIM OKTEN
Jedna od najvećih sportskih krađa desila se Miloradu Čaviću kom je u Pekingu oteto zlato i dato Felpsu

Milorad Čavić

31. maja 1984. u Anahajmu u Kaliforniji rođen je najbolji srpski plivač svih vremena. Zablistao je na Evropskom šampionatu u Dablinu 2003. kad je osvojio zlato na 100 metara leptir i tom uspehu pridodao i srebro na 50 metara slobodnim stilom. Od tog trenutka gotovo da nije prošlo nijedno takmičenje na kojem nije osvojio medalju. Na Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima osvojio je ukupno osam medalja, od toga pet zlatnih, a 2008. godine u Ajndhovenu postao je prvak Evrope i na 50 metara leptir, kad su ga sa šampionata suspendovali zato što se na pobedničko postolje popeo obučen u majicu s natpisom "Kosovo je Srbija". Istog leta postigao je najveći uspeh u karijeri osvojivši olimpijsko srebro, u legendarnoj trci na 100 metara leptir u kojoj je, po mišljenju polovine svetske javnosti, dodirnuo tačku cilja pre službenog pobednika I do tada neprikosnovenog Amerikanca Majkla Felpsa. 

Benfika na krovu Evrope

31. maja 1961. godine pred 33.000 gledalaca na stadionu „Vankdorf" u Bernu fudbaleri Benfike osvojili su trofej Kupa šampiona pobedivši u finalu Barselonu sa 3:2. Katalonci su poveli golom Kočiša u 20, usledila su tri pogotka za portugalski tim – Aguaša u 30, autogol Ramaletsa u 32. i Kolunje u 55, da bi Cibor u 75. minutu samo ublažio poraz.

Poraz "trikolora" od Senegala

Na današnji dan 2002. u Seulu je svečano otvoreno 17. Svetsko prvenstvo u fudbalu u Japanu i Južnoj koreji i već na startu dogodila se senzacija – aktuelni svetski prvak Francuska poražena je od Senegala sa 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je u 30. minutu Papa Buba Diop i tako ne samo da je postao heroj nacije, nego je i najavio razočaravajuće izdanje "trikolora". Zidan, Anri,Trezege, Viltor, Vijera I ostale skupe zvezde će takmičenje završiti već u prvoj fazi, sa jednim remijem I dva poraza u grupi I – bez postignutog gola.

2024 © - Vesti online