Olakšali život, ulepšali starost

D. N. Petrović
Obradovao usamljenu baku: Hido Muratović sa Radom Popović

Uprkos čestim majskim kišama i lošim putevima, koji onemogućavaju izlaz na zapostavljenu planinu, uz mnogo pešačenja i dosta napora, do Otesa i bake Rade uspeo je da se probije naš saradnik i poznati humanitarac Hido Muratović, i to ne praznih ruku. Poneo je: brašno, šećer, kafu, ulje i druge najneophodnije namirnice, sredstva za higijenu, najpotrebnije lekove i 150 evra koje su joj poslali čitaoci "Vesti".

- Pomogle su mi Radine komšije koje su me srele na polovini puta. Baka se mnogo obradovala poklonima, najviše kafi, a još više poseti, jer retko ima priliku da sretne ljude i sa njima popriča. Čim se vreme prolepša, ponovo idem na Rogoznu, da baku posetim i da zajedno popijemo kafu, ali i da joj ponesem televizor i radio-aprat koji joj mnogo nedostaju. Već sam ih nabavio i vrlo brzo ću je ponovo obradovati. Stići će, nadam se i neka donacija za frižider - ističe Muratović.

Stigao i prilog iz Melburna

Tokom posete reportera "Vesti" baki Radomirki, posredstvom naše sidnejske Redakcije stigao je novi dar plemenite Ljubice Tintor iz Melburna uz toplo pismo u kome između ostalog piše:
"Šaljem skromnih 100 dolara baki Radomirki - Radi Popović u nadi da će bar malo ublažiti njenu patnju i bol. Šaljem joj i svu pozitivnu energiju i molitvene misli iz dalekog Melburna."
Novi prilog svakako je prilika da uskoro ponovo posetimo staricu Radu i pored novca uručimo i dobre želje plemenite Ljubice koja je mislila na nju. Naravno, tom prilikom i verno zabeležimo sve što bude poručila svojoj dobročiniteljki iz daleka, o čemu ćemo pisati u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Po 50 evra baki Radomirki poslali su Mirjana Perić iz Švedske, Emir Muratović iz Austrije i Sefat Bronja iz Nemačke. Reč je o višegodišnjim donatorima koji su, osim baki Radomirki, pomoć poslali i drugim ljudima u nevolji, u ovom kraju, ali i u drugim delovima Srbije. Ukupno 150 evra koje je dobila baka će čuvati za lekove i odlazak lekaru u Novi Pazar. Pomoć je najavilo još nekoliko čitalaca "Vesti" iz Nemačke, Švajcarske i Australije.

- Hvala svima koji su mi pomogli i koji se interesuju za mene i moje zdravlje. Pozdravite ih i prenesite im moju veliku zahvalnost i poštovanje, olakšali su mi život i ulepšali starost - ističe baka Radomirka.

Država zakazala

Humanitarac Hido Muratović ogorčen je na opštine Novi Pazar, Sjenica i Tutin, ali i na državu, jer ništa ne čine da pomognu bolesnim i usamljenim starcima na Goliji, Rogozni i Pešteru. Čak i oni koji su za to plaćeni retko ili gotovo nikada ne navraćaju u zabita sela, pa se dešava da starci ostanu bez hleba, vode i lekova. Neretko i preminu, a da za to niko i ne zna.
- Ne bi za državu bio nikakav trošak da ih bar dva puta mesečno posete socijalni radnik i medicinski tehničar, da im ponesu brašna i lekova, da vide šta rade i u kakvom su stanju i da ih, ako se za to ukaže potreba, prebace u bolnicu. Nažalost, za mnoge druge manje važnije stvari država ima i sluha i para, a za ove nevoljnike navodno nema - ističe Muratović.

Nažalost, nije se udavala, nema poroda, nema penziju i ne može ništa da radi. Ima starijeg i nepokretnog brata u Pančevu i teško bolesnu sestru u Kragujevcu. Kako kaže, godinama ih nije videla i ne zna da li će ih više ikada videti. Zaboravila je kada je poslednji put "sišla" u Novi Pazar do koga, pošto nema autobusa i drugog prevoza, mora pešice ili nekim terenskim vozilom.

- Da nije dobrih komšija iz Otesa i susednih sela, kojim mi često donesu hleb i mleko i pred zimu mi spreme drva, teško da bi opstala na opusteloj Rogozni sa koje se, zbog bespuća i siromaštva, odselilo čak 80 odsto stanovništva. Na planini su uglavnom ostali onemoćali starci, mnogi kao ja nemaju nikoga svoga. Moramo se boriti dok god nas noge služe i ne pozove onaj "odozgo", do tada, svaka pomoć nam je dobrodošla - priča Radomirka.

2024 © - Vesti online