Sreda 31.05.2017.
00:22
E. V. - Vesti

Hrvatski reditelj u Beogradu: Daleko smo mi od Holivuda

Tanjug
Niže uspehe: Rajko Grlić

On je u Beogradu učestvovao na tribini u okviru programa festivala Nakultiviši se, a pored njega su govorili pisac i scenarista Ante Tomić i glumac Ljubomir Bandović. Grlić je istakao da je autorima bilo lakše u doba SFRJ jer je njena kinematografija bila serioznija.

- Generalno u pristupu film se mnogo pažljivije radio, za razliku od danas kada se sve olako snima, kada vlada rijaliti šou kao dominirajuća forma. U Jugoslaviji se film radio za bioskope, ja ne verujem u art filmove koji se prave za moju mamu i četiri prijatelja. Ako potrošim četiri godine na stvaranje filma, onda želim da to ostvarenje komunicira sa nekim - kazao je Grlić i dodao da danas, po njegovom mišljenju, nestaje forma nezavisnog filma.

- Televizija danas preuzima rizike eksperimentisanja i guranja granica u stvaranju novih stvari. Danas je veoma skupo staviti film u bioskope. Holivud troši dva i po puta od cene filma za njegovu reklamu. To više niko ne može da prati - dodaje Grlić.

Sa svojim novim filmom "Ustav Republike Hrvatske", u kom jednu od glavnih uloga igra Nebojša Glogovac, hrvatski reditelj niže uspehe i osvaja nagrade na međunarodnim festivalima.

Scenario su napisali Grlić i Ante Tomić, koji je takođe govorio na tribini u Beogradu.

- Nikada sebe nisam prepoznao u sistemu kinematografije, jer je taj sistem uvek povezan sa državom, a ja se ne želim družiti sa državom. Meni je stalo da uspostavim komunikaciju sa ljudima, da njima ispričam priču, neku svoju muku ili veselje - rekao je Tomić i dodao da njega u suštini ne zanima kako to što napiše postaje film.

Snimio 29 filmova

Rajko Grlić, rođen je 2. septembra 1947. u Zagrebu, hrvatski je režiser jevrejskog porekla. Diplomirao je FAMU, filmska i TV škola Akademije umetnosti u Pragu, a zajedno na klasi s njim bio je i Emir Kusturica. Prvi film Grlić je snimio 1970, a popularnost je stekao sa ostvarenjima "Samo jednom se ljubi" (1981) "Štefica Cvek u raljama života" (1984) "Za sreću je potrebno troje" (1985) "Čaruga" (1991) "Karaula" (2006), "Ustav Republike Hrvatske" (2016). Do sada je snimio 29 filmova, a nedavno je završio celovečernji dokumentarac u Sloveniji na kojem je radio četiri godine. Zove se "Svaka dobra priča je ljubavna priča" o Dušanu Jovanoviću, Mileni Zupančić, Ratku Poliču i njihovom ljubavno-teokratskom odnosu. Film se već prikazuje na festivalima.

- Treba puno truda da se jedna priča iz papirnatog medija pretvori u film. Ali, ono što je dobro u književnoj priči dobro je i u filmskoj, i obrnuto. O tome kako će ta priča biti distribuirana, gde će se ona prikazivati i koja će biti cena toga, odlučuju neki drugi ljudi. To i treba da bude tako - zaključio je Tomić.

 

2024 © - Vesti online