Utorak 30.05.2017.
13:53
Vestionline, Tanjug

Panika u Crnoj Gori: Stiglo opasno meso iz Brazila

pixabay.com
Albanija i Hrvatska već povukle prodaju pilećeg filea koje je zaraženo salmonelom

- Toliko sam se borila da se to meso ne uvozi, ali sve je bilo uzalud. To meso se nalazi na našem tržištu, a u sezoni će ga biti još. Jer Uprava za bezbednost hrane daje dozvolu da to meso uđe u zemlju i ja ne mogu uraditi ništa da to promenim - navela je Drašković u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Pre tri dana, naime, ministarstva poljoprivrede u Albaniji i Hrvatskoj naložila su povlačenje pilećeg smrznutog filea iz Brazila, jer su rezultati njihovih kontrola pokazali da to meso ima salmonelu

Napomenula je da su države u regionu pooštrile kontrolu, ali ne i Crna Gora iako je, kako kaže, očekivala da će nakon "brazilske afere" crnogorska Uprava za bezbednost hrane zabraniti uvoz mesa iz te zemlje.

- U Albaniji i drugim zemljama verovatno se ulaže u jačanje laboratorija, a propisi se usaglašavaju sa evropskim standardima - navela je.

Salmonela je, kazala je, opasna jer može da izazove trovanje kod čoveka.

Poslednja pošiljka piletine iz Brazila u Crnu Goru je ušla pre dvadesetak dana i to se meso koristi u restoranima brze hrane, proizvodnji prerađevina od mesa, a u manjem obimu i u maloprodaji, rekla je Drašković.

2024 © - Vesti online