Ponedeljak 05.07.2010.
08:52
Srna, Tanjug

Van Rompej: Tadić da ne sumnja u EU

Van Rompej sa Borisom Tadićem u Beogradu

"Tadić ne bi trebalo da ima bilo kakvu sumnju jer svih 27 država članica EU, jedinstveno i bez ikakvih dvosmislenosti, podržava evropsku perspektivu Srbije i celog zapadnog Balkana, što je potvrđeno na nedavnoj sarajevskoj konferenciji", izjavio je Van Rompej za novosadski "Dnevnik".

On je dodao da je dijalog Beograda i Prištine jedini način da se pronađu rešenja za situaciju u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Beograd i Priština imaju sve šanse da budu zadovoljni ukoliko ostvare dobre komšijske odnose, nađu praktična rešenja za poboljšanje svakodnevnog života ljudi na Kosovu i ostvare dobru funkcionalnu saradnju", konstatovao je Van Rompej za novosadski list.

 

Tadić: EU presudna za Zapadni Balkan

Van Rompej je danas razgovarao sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem u Beogradu, a oba sagovornika su potvrdila da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu.


Predsednik Srbije je u razgovoru sa zvaničnikom iz Brisela istovremeno izrazio nezadovoljstvo usporavanjem procesa evropskih integracija, jer smatra da je za budućnost Zapadnog Balkana presudno da što pre bude integrisan u EU.


Prema Tadiću, svako drugo rešenje nije korisno ni za Zapadni Balkan, ni za EU.


Tadić i Van Rompej razgovarali su i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.


Prva poseta Rompeja Beogradu otkako je 1. decembra 2009. stupio na dužnost predsednika Evropskog saveta, dešava se u veoma delikatnom trenutku u odnosima između vlasti Srbije i privremenih pokrajinskih institucija, posle tragičnog incidenta u Kosovskoj Mitrovici u kojem je jedna osoba izgubila život, a 11 ranjeno.


Rompej boravi u poseti Srbiji, a u sklopu mini-balkanske turneje on je već posetio Sloveniju, a sutra će boraviti u Zagrebu i na Kosmetu.


Uoči dolaska u glavni grad Srbije, Rompej je poručio da Evropska unija jedinstveno i nedvosmisleno podržava približavanje Srbije i svih drugih država Zapadnog Balkana Uniji, ali i da Zapadni Balkan, sa svoje strane, mora da nastavi i da pojača napore da dostigne postavljene kriterijume i uslove.

Zabrinutost zbog severa Kosmeta

 

Van Rompej i premijer Slovenije Borut Pahor izrazili su danas na Brdu kod Kranja zabrinutost zbog događaja na severu Kosmeta, tokom dijaloga u kojem je središnja tema bio Zapadni Balkan. Pahor je, kako prenosi agencija STA, tom prilikom istakao da još nije jasno da li se na severu Kosmeta radi o usamljenim incidentima ili o "konzistentnoj politici", i naglasio da se Slovenija, u svakom slučaju, zalaže za dijalog. Van Rompej je ukazao da u region dolazi sa porukom da je budućnost Zapadnog Balkana u evroatlantskim integracijama, kao i sa uverenjem da je su ovom delu Evrope potrebni unutrašnji i regionalni napori za lakšu tranziciju za šta su uslov mir i stabilnost.

2024 © - Vesti online