Ponedeljak 29.05.2017.
18:05
A. Vučićević - Vesti - Foto: A. Čukić

Teška sudbina u srce dirnula

A. Čukić
Svaka pomoć dobrodošla: Vesna petkov

- Veoma smo zahvalni gospodinu iz grada Karlsrue u Nemačkoj. Svaka osoba koja odvoji od sebe kako bi pomogla nekome koga čak i ne poznaje, sigurno je neko sa velikim srcem. U današnje vreme, kada ljudi jedva uspevaju da zadovolje svoje osnovne potrebe, zaista je ogromna stvar kada neko ipak ima sluha za tuđe muke - rekla je Vesna Petkov.

Njen sin Sergej je rođen sa oštećenjem na kičmenom stubu, a zbog hidrocefalusa ugrađena mu je pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini, ustanovljen je novi problem, sindrom zbog kojeg njemu hrana umesto u želudac odlazi u pluća.

Nakon intervencije koja je trebalo da mu pomogne u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, njegovo stanje je danas još gore. Sergej diše uz pomoć kiseonika, jede uz pomoć gastrostome i ne govori. Pre operacije, disao je samostalno i mogao je da govori, pa se roditelji pitaju zašto već četiri godine nisu čuli glas svoga sina, ako je operacija, kako su lekari rekli, bila uspešna.

Iako se Sergejevi roditelji trude da mu pruže kompletnu negu, finansijske mogućnosti to često ne dozvoljavaju. Odlučili su da pokušaju da uzrok i rešenje njegovih problema potraže u bolnici Bambino Gecu u Italiji. Da bi otišli na pregled i saznali šta je razlog Sergejevog stanja potrebno im je 10.000 evra, a za sada su prikupili 6.000.

Potreban i koncentrator kiseonika

Sergej je uprkos svim zdravstvenim tegobama mentalno očuvan dečak, kome prija druženje kao i svoj drugoj deci. Voli da provodi vreme u parku, ali je svaki izlazak za porodicu Petkov veoma komplikovan.
- Moramo nositi aspirator i bocu sa kiseonikom koja je dosta velika. Mnogo bi nam pomogao u svakodnevnom životu pokretni koncentrator kiseonika, koji se nosi kao torba na ramenu, a koji bi zamenio velike boce kiseonika. Kako košta 3.000 evra, nažalost mi to ne možemo obezbediti - objašnjava Vesna.

- Mi ne možemo da priuštimo Sergeju sve što bi moglo da mu olakša život. Trudimo se što više, ali kako sam nedavno ostala bez posla, još je teže. Bolnica u Italiji je prilika da saznamo zašto Sergej ne može mnogo toga što je mogao, kako možemo da mu pomognemo i popravimo njegovo stanje. Ne znamo koliko se njegovo stanje može popraviti, ali moramo pokušati, zbog njega - rekla je Sergejeva mama Vesna.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu na telefon +381 65 317 62 36, ili izvršiti direktnu uplatu na žiro-račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72. Devizni račun je IBAN RS 35330043020193095741. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju "Vesti".

2024 © - Vesti online