Ponedeljak 29.05.2017.
18:15
D. Petrović - Vesti

"Kalašnjikov" treštao u parku Gorki

Z. K. Munja
Oduševio Ruse: Goran Bregović

- Mi znamo sve o Rusima, njihove pisce, kompozitore, istoriju. Oni o nama skoro ništa i ovo je dobra prilika da se malo pokažemo. Dani Beograda u Moskvi su kao kad dođete da starijem bratu pokažete kakvi ste, nakon dugo vremena. Nadam se da će biti veselo, ja ću svakako uživati - kazao je Bregović za Sputnjik. On u ovoj zemlji uživa veliku popularnost, a sam ističe "da je Rusiju lako voleti".

Dani Beograda u Moskvi održani su od 25. do 27. maja sa ciljem da se, inače dobri bilateralni i istorijski odnosi Srbije i Rusije, prodube kroz tri ključna stuba saradnje - ekonomiju, kulturu i sport. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Beograd u Moskvi na veličanstven način predstavio svoju kulturu, tradiciju, istoriju...

Opanci za Čerjomidina

Ministar u Vladi Moskve Sergej Čerjomidin imao je pune ruke posla. Bio je domaćin gostima iz Srbije, sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim igrao je tenis i - izgubio. Za utehu dobio je par originalnih, ručno rađenih opanaka koje su specijalno za njega napravili srpski opančari.

- Tri dana Beograda - privredni forum, sport i kultura, a završavamo veličanstvenim koncertom Gorana Bregovića parku Gorki koji je jedan od najlepših na svetu - rekao je Mali i istakao da je u planu da se beogradski park Ušće urediti po ugledu na Gorki.

- Ovde je život, ovde su ljudi, ovde se stvari dešavaju. Prelepa je promenada i tako nešto hoćemo da uradimo u Beogradu - dodao je Mali.

Tokom trodnevne manifestacije u ruskoj prestonici održano je niz događaja - izložba "Nikola Tesla - duh, delo, vizija" Muzeja Nikole Tesle u Beogradu i postavka fotografija o istoriji Beograda na Gogoljevom bulevaru. U moskovskom kinoteatru Kosmos održan Festival filmova Emira Kusturice.

- Važno je da se institucionalizuje veza koju imaju Beograd i Moskva jer postoji evidentna kulturna povezanost, i tu bliskost treba održavati i u budućnosti - istakao je Emir Kusturica, izrazivši zadovoljstvo zbog odličnog prijema njegovog filma "Na mlečnom putu" u Moskvi.

Beogradski kutak

Posebnu pažnju Rusa privukao je Beogradski kutak koji je bio postavljen nedaleko od Kremlja i Crvenog trga. Sa željom da domaćinima prenesu duh beogradske Sakadarlije, gosti iz Srbije su pripremili poseban muzički program sačinjen od tradicionalnih pesama i igara, radionicu starih zanata kao što je opančarski i kaligrafije, a mogli su da se probaju i srpski specijaliteti kao što je ajvar. Kako je poručio gradonačelnik Siniša Mali, na ovaj način želeli smo da "prenesemo duh Srbije i Beograda u srce Moskve, kako bi se građani Rusije upoznali sa našom kulturom, istorijom i tradicijom i poželeli da dođu u Beograd gde će se osećati kao kod kuće." Zaštitno lice ovog dela manifestacije bio je Miloš Biković, srpski glumac koji gradi uspešnu karijeru u Rusiji.

 

 

2024 © - Vesti online