Ponedeljak 29.05.2017.
18:01
D. N. P. - Vesti

Država ne da struju ni za milion evra

-
Facebook/Fk Novi Pazar - Zvanična stranica
Proizvodnja na agregate: Nedžad Dragolovčanin

U sastavu preduzeća bio je i nekada čuveni ribnjak na Pazarištu.

- Umesto da mi država pomogne da što pre i što lakše oživim potpuno zapušteni ribnjak kalifornijske pastrmke, u koji sam do sada uložio ogroman novac, ja se mučim s agregatima. Rekonstituisali smo mrestilište i polovinu bazena i oživeli proizvodnju, već imamo ribu koja je stigla za prodaju, ali dalje bez struje ne možemo - žali se Dragolovčanin.

On priča da je kupio propalu firmu u stečaju i sve uredno platio. Nije preuzeo dugove i nema nikakve obaveze prema državi ili bilo kome. Sve je odavno spremno i za priključenje struje i nema nikakvih tehničkih smetnji. Međutim, iz EPS snabdevanja za priključak traže oko 100.000 evra. Navodno je to dug prethodnog vlasnika od pre deset godina.

Sve uništeno i pokradeno

Ribnjak kalifornijske pastrmke na Pazarištu kod Novog Pazara koristi vodu sa izvora Raške koja je idealna za proizvodnju ove vrste ribe. Svojevremeno je, sa kapacitetom od 700 tona godišnje, bio drugi u Evropi. Nakon uvođenja stečaja u kompaniju pre deset godina sve je uništeno i pokradeno, a bazeni su zarasli u korov.

- Šta ja imam s tim. Išao sam u Kraljevo i Beograd, upozoravao ih i molio, ali ne vredi. Mislim da je ovo jedini slučaj u Srbiji da zbog struje ne može da se realizuje ovako velika investicija, značajna za ceo kraj, pa i za državu. Imamo još mnogo planova i posla, sve je sada pod znakom pitanja i može da padne u vodu. Isti problem imam i u hladnjači "Vojina Popovića" u čije renoviranje sam takođe uložio znatna sredstva - priča Dragolovčanin i boji se da će mu sve što je do sada uložio propasti.

Stranci odlaze sa subvencijama

Dragolovčanin kaže da od države ništa ne traži, samo da mu daju struju, koju će uredno da plaća i da ga puste da radi.
Svi strani investitori dobijaju subvencije, infrastrukturu, jeftinu radnu snagu, a ako im posao propadne oni odu odakle su došli. Mi domaći investitori ostajemo ovde do kraja života, ako neće da nam pomognu, neka nam bar ne odmažu - ističe ovaj uspešni privrednik.

U novopazarskom Elektrorasu kažu da je odavno sve spremno za priključenje struje, ali da još nije potpisan ugovor EPS snabdevanja i ribnjaka. Čim dobiju nalog "odozgo" spremni su da Dragolovčaninu odmah uključe struju. Uprkos zahtevima nekoliko medija iz Novog Pazara, EPS snabdevanje još nije pružilo objašnjenje.

2024 © - Vesti online