Ponedeljak 29.05.2017.
11:44
prva.rs

Tito je promenio kraj filma "Ko to tamo peva"

A. Čukić
Dušan Kovačević

Inspiraciju da napiše "Balkanskog špijuna", Kovačević je dobio kada je bio na putu u Americi. A pre nego što je trebalo da otputuje u Ameriku, pisca je posetio inspektor policije. Na kraju razgovora, ostavio mu je vizit kartu i stvorio neprijatan osećaj koji je bio dovoljan da ga inspiriše na stvaranje novog komada. 

- Dok putujem, ja razmišljam o tome šta bi se desilo čoveku koji ima osećaj krivice. Šta bi se desilo nekome ko ima dosije. Šta bi se desilo nekome ko je bio u policiji. Šta bi se desilo nekom ko se plaši. Šta bi se desilo čoveku koji želi da radi za njih, jer to je poziv na saradnju - kaže Kovačević.

- Kada sam se vratio sa puta, čeka me brat i kaže: "Hajde kod mene, nećeš moći odmah u stan. Stan je obijen i plombiran. Mora da dođe policija da pronađe tragove". Dolazi policija, ne nalazi da je išta ozbiljno ukradeno. Nestao mi je samo jedan sat, mnogo vredan, i popili su mi skoro celu flašu viskija. Samo su mi ispreturali neke tekstove samo. I tako počinje "Balkanski špijun". Pozovu čoveka na razgovor, on se uplaši. Da bi dokazao da je lojalan, počinje da radi ono što ne treba da radi - nastavlja čuveni dramski pisac.

Pominjući Titov rođendan 25. maj i Dan mladosti, Kovačević se setio da ispriča kako je prvobitno trebalo da se završi film "Ko to tamo peva". Promena scenarija i te kako ima veze sa smrću nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika.

- Njegova smrt nas je sprečila da završimo "Ko to tamo peva". Imali smo u scenariju scenu, kada izađu ona dva dečaka iz autobusa, trebalo je se pojavi nekoliko životinja i da sve liči na scenu apokalipse. Direktor filma je bio u dogovoru sa vlasnikom cirkusa u Italiji, koji dolazi u Beograd i ima dresirane životinje. Umire Josip Broz, zabranjuje se ulaz svim strancima. Mi moramo da završimo film, i on se završava onako kako je završen. To što nije snimljeno kao kraj, to je početak "Andergraunda", objašnjava Duško Kovačević.

2024 © - Vesti online