Ponedeljak 05.07.2010.
02:01
sarajevo-x.com

Ekvador: Otkrivena "kokainska podmornica"

Podmornica zaplenjena u Ekvadoru
 

Oko 30 metara duga podmornica na dizel i električni pogon sagrađena je u udaljenim delovima džungle u Ekvadoru blizu granice sa Kolumbijom i bila je dobro kamuflirana, piše britanski "Daily Mail".

Policijsku operaciju vodili su američki istražitelji, koji su pomogli lokalnoj policiji da uhapsi jednog od uključenih u posao sa podmornicom pre nego što je ona prvi put zaplovila obližnjom rekom.

Prema prvim procenama policijskih stručnjaka, podmornica je bila dobro opremljena i sposobna za prekookeanska putovanja. Otkriće ove podmornice, napravljene u "kućnoj radinosti", vrlo je značajno u borbi protiv globalne trgovine kokainom čiji su centri smešteni u Južnoj Americi.

Šef američkih istražitelja Džej Bergman je izjavio da ovo otkriće ukazuje na to koliko su se kokainski dileri "ozbiljno razvili". Kolumbijski narko-karteli su bili i ranije poznati po tome da koriste ovakve podmornice za krijumčarenje velikih količina kokaina u SAD.

U avgustu 2007. američke snage presrele su podmornicu sa tonama kokaina blizu obale Gvatemale, a u julu 2008. meksička mornarica zaplijenila je takvu podmornicu koja je prevozila drogu prema Pacifičkoj obali.

2024 © - Vesti online