Nedelja 28.05.2017.
10:07
www.dw.com

Gastarbajteri na građevini u Nemačkoj - prilika za lov u mutnom

M. Todorović
Foto: Ilustracija

- Radio sam u Diseldorfu otprilike tri meseca. Krajem prošle godine, poslala nas naša firma iz Zagreba. Oko 39.000 kuna još mi nije isplaćeno za taj rad, a dužni su i mojim kolegama, bilo nas je ukupno petorica. Još uvek pokušavamo da dođemo do svog novca, ali dosad nas niko nije uzimao u obzir - prepričava Miljenko Delija, stolar i radnik na raznim drugim poslovima u građevinarstvu.

Upućeni ili detaširani hrvatski radnici jesu oni koje na privremeni rad u inostranstvo šalje njihovo preduzeće iz Hrvatske.

- Naši nisu baš ni znali kako to ide, niti su previše vodili računa. Nemci su zatim počeli da muljaju sa cenama satnica, sve su prihvatali i svašta obećavali. Treći mesec smo radili po 14 sati dnevno, nedeljom takođe, pa su nam najavili i dodatak za Božić i druge nagrade, ali na kraju nije plaćeno ništa od toga - objašnjava on.

Široke mogućnosti za lov u mutnom

- Mogućnosti za lov u mutnom, kao što su to nama poslodavci napravili, široke su i mnogobrojne. Oni znaju da ljudi nemaju novca i da moraju da rade čak i kad su okolnosti nepouzdane. To se stalno dešava, ali prava nas radnika su nevažna vlastima - kaže Delija.

Nedorađena EU-regulativa proizvodi neke sistemske problematične efekte: predlog revizije Direktive o upućivanju radnika predviđa za upućenog radnika platu kakvu dobija i domaći radnik, ali sadašnji tekst akta garantuje za gostujući rad samo - minimalac. Detaširani radnici zavise od toga kako koja država definiše minimalnu platu, koji je njen udeo u prosečnoj plati i kakva je pokrivenost kolektivnim ugovorima koji se tiču i stranaca, navodi "Dojče vele".

2024 © - Vesti online